Pizza teljes kiőrlésű tönkölylisztből

  • 2017.03.05.
  • 0

Tavaly bukkantam erre az isteni finom pizzareceptre Marisznál.
Sokszor sütöttem azóta, hol friss élesztővel, hol szárítottal. Melyiknek mi a jelentősége, miben különbözik az egyikkel vagy másikkal dagasztott tészta? A recept legvégén elárulom.
A hozzávalók mennyiségét negyedeltem egy kis (szerintem normál) méretű tepsihez. Marisz két gáztepsi mérethez adta meg az alapanyagokat, nekünk az sok, ennyit nem bírunk megenni, így rendre osztom kettővel vagy néggyel az ő adagját, attól függően, hányan vagyunk. Most éppen negyedeltem, ez két személynek bőven elég egy filmnézős délutánhoz, jófajta vörösborral. :)Hozzávalók 25x35 cm-es tepsihez:20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 dl langyos víz
1/4 teáskanál só1/4 teáskanál xilit2 evőkanál olívaolaj0,75 dkg friss élesztő (tehát 1 dekánál kevesebb) vagy 1/4 csomag szárított élesztő1 csipetnyi szódabikarbóna1 üveg házi, fűszeres paradicsomszósz (3-4 dl)15 dkg reszelt sajtfél szál csípős mangalicakolbász1 doboz konzerv kukorica (lecsepegtetve)A tészta hozzávalóit tálba teszem, és robotgéppel kidagasztom. Tepsibe nyomkodom, megkenem a házi, fűszeres paradicsomszósszal, rászórom a karikákra vágott kolbászt, a lecsepegtetett kukoricát és a reszelt sajtot. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütöm.Gáztepsi mérethez mindenből dupla adagot kell kimérni.Ennél a teljes kiőrlésű tönkölylisztes változatnál a tésztavastagsággal lehet "játszani", az élesztőtől függ, milyen pizzát sütünk. A friss élesztővel levegősebb, magasabb, puhább tésztát kapunk. Amikor szárított élesztőt használok, rövidebb ideig dagasztom, épphogy egyneművé dolgozom össze a masszát. Az eredmény vékony, kissé roppanós tészta lesz, bevallom, én így szeretem legjobban a pizzát.
Szeletfotó azért nincs, mert mikor eszembe jutott, már nem volt mit fényképezni. :)