Deák-kuglóf (reform változat)

  • 2016.09.07.
  • 5

Az egyik kedvenc süteményemet reformáltam meg. Ezt minden évben március 15-én szoktam sütni, a nemzeti ünnepre, de most kedvem támadt egy finom uzsonnasüteményre.A neve Deák-kuglóf. Ez volt a haza bölcsének egyik kedvenc édessége. Deák Ferenc (1803-1876, államférfi, országgyűlési képviselő) nagy gourmand hírében állt, ám élete második felében különböző betegségek miatt szigorú diétára kényszerült. A pesti Angol Királynő Szállóban, ahol egy kis lakosztályt bérelt, a tea vagy némi savanykás zalai bor mellé gyakran szolgálták fel neki ezt a kuglófot.A liszttel és a cukorral variáltam kicsit, a többi ugyanaz, mint az eredeti receptben. Omlós, ízletes sütemény, megéri kipróbálni!Hozzávalók:25 dkg búzacsírával dúsított rétesliszt3 dkg élesztő2 dl tej12 dkg vaj6 dkg porcukor (PorXukor)2 dkg vaníliás cukor4 dkg reszelt étcsokoládé (magas kakaótartalmú)4 tojássárgája6 dkg mazsolaA lisztből egy evőkanálnyit felfuttatok a langyos tejjel és az élesztővel, hogy jól megkeljen. A maradék lisztet alaposan összedolgozom a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a csokoládéval, majd a tojások sárgájával, a mazsolával, és könnyű, laza tésztává gyúrom. Szilikon kuglóf formába kanalazom a tésztát ( a nem szilikon formát ki kell kenni vajjal, és megszórni liszttel, de süthető sütőpapírral bélelt őzgerincformában is), és előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm, kb. 30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e a tészta.Amikor teljesen kihűl, tálra borítom, porcukorral megszórom, és szeletelem.