Puncsos-szamócás Pavlova

  • 2014.01.01.
  • 8

Újévi asztalunk királynője a puncsos-szamócás Pavlova lett.
Karácsonykor a borkrémlevesbe 8 tojás sárgája kellett, a fehérjéket pedig hűtőben őriztem azóta, hogy most habcsók tortává varázsoljam őket. A babona szerint gyümölcsöt is kell enni az év első napján, a ködös időbe színt is akartam vinni, így lett a díszítése harsogóan piros szamóca. Naná, hogy mirelit, hiszen január van! :) (Ezzel az éves szamóca adagom le is tudtam. :) ) És hogy csajosabb legyen a kis habos, keményítő helyett puncs pudingpor került bele.
Puncsos-szamócás PavlovaSzeletbenHozzávalók:8 tojásfehérje40 dkg porcukor2 evőkanál citromléfél tasak puncs pudingporfél teáskanál vaníliakivonatA tetejére:5 dl tejszín1 csomag színtelen tortazselé30 dkg mirelit szamóca, fagyottan és szeletelveA sütőt előmelegítem 150 fokra.A tojásfehérjéket a citromlével könnyű habbá verem. A porcukrot alaposan összekeverem a pudingporral, aztán kanalanként adagolom a tojásfehérjéhez, és fényes, sima habbá verem.
Sütőpapírra rajzolok egy kört - egy nagyobb fedőt használtam a művelethez, mert sok volt a fehérje, és nem akartam túl magas tortát a végén -, és rákanalazom a habcsókmasszát. A sütő hőfokát visszaveszem 110 fokra, és 60-70 percig sütöm-szárítom benne a tortát, majd a kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni.A tejszínt negyedórára fagyasztóba teszem, majd kemény habbá verem - legalábbis eddig így csináltam. Ezúttal azonban a tejszín sztrájkba lépett. Habzott, mint a mosogatószer, de nem akart sűrűsödni. Történt mindez szilveszter napján délben, amikor már nem tudok másikat beszerezni. Sem habfixálóm, sem zselatinom nem akadt már itthon, ami menthette volna a helyzetet.Ellenben találtam az egyik "sütős" dobozomban egy tasak színtelen tortazselét. Ezt szórtam a tejszínbe. Nem oldottam fel vízben, a tasakból egyből a tejszínhez kevertem. Robotgéppel kb. 30 percig habosítottam, mire nagyjából normális tejszínhab állagot értem el.A tejszínhabot a habcsóktortára halmozom, és a fagyos szamóca szeleteket a tetejére rendezem.Tálalásig hűtőbe teszem.