Almás lepény

  • 2013.09.24.
  • 3

Rengeteg almánk termett, legalább 10 nagy láda lett tele, amikor leszedtük. A szezon első almás süteményére készültem hétvégén, friss ideiből gyártva a tölteléket. A megszokott pitém helyett omlós tésztát sütöttem, a párolt almát krémesebbé varázsoltam, s megszületett (pontosabban megsült) a csoda. :)
Almás lepényHozzávalók a tésztához:35 dkg liszt1/2 csomag sütőpor15 dkg vaj15 dkg porcukor2 tojássárgája1-2 evőkanál tejfölTöltelék:6-8 db közepes alma2 evőkanál sárgabaracklekvár2 evőkanál kristálycukor5 dkg vaj1 marék darált dió a szóráshoz1 db tojássárgája a kenéshezA sütőt előmelegítem 180 fokra, és előveszek egy 25x35 cm -s tepsit.Az almákat mosom, hámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Megpárolom, míg a leve el nem fő. Közben folyamatosan kevergetem, nehogy odaégjen. A baracklekvárral és a cukorral alaposan összekeverem, majd a tűzhelyről levéve, eldolgozom benne a vajat.A tészta hozzávalóit a tejföl kivételével összegyúrom. Állagtól függően kanalanként teszem hozzá a tejfölt, ha szükséges. Közepesen kemény, nyújtható tésztára van szükség.
Kétfelé osztom, lapokra nyújtom. Az egyik lapot kinyújtom, a tepsibe helyezem, és megszórom egy maréknyi darált dióval. Rákanalazom az almatölteléket, és egyenletesen eloszlatom, majd befedem a másik tésztalappal. Villával megszurkálom, és lekenem tojássárgájával.180 fokon, 30-35 perc alatt megsütöm. Langyosan szeletelem, porcukorral vastagon meghintve tálalom.
A receptet
Gabinak
köszönöm! :)