Birsalmás rétes

  • 2014.02.03.
  • 9

Rétest általában
nyáron eszünk.Cseresznyést-,meggyest- ,barackosat-,almásat-,( talán) mákosat még ősszel is készítünk
sőt káposztásat is. Birsalmásat
viszont" csak" télen
ehetünk, feltéve ha van birsalmánk. Hát nekünk van, mint arról
már korábban tettem említést

Nagyon
sok birsalmára tettünk szert, az elmúlt hónapokban, be is mutattam néhány
birsalmás
receptet. Készült
birsalmasajt,
születés napi torta, likőr, bonbon, köret, mártás
és
leves is birsalmából.Rétes eddig nem, most pótoltuk
e hiányosságot, itt
a birsalmás
rétes receptje is.Birsalma kompótot készítettem először, vagyis
a birseket megmostam
kockára vágtam és
enyhén citromos
fűszeres( fahéj,szegfűszeg,szegfűbors)
vízben
fél puhára főztem.Kihűlés után leszűrtem .Cukrot
olvasztottam, mikor
színt kapott belekevertem
a fahéjat és a

birsalmát, pár percig kevergettem,
így
a birsalma kockákat minden oldalról befedte
a karamelizálódó cukor.Lehet tovább fűszerezni leheletnyi
szegfűszeg,szegfűbors és fahéj
keverékével.A kiterített rétestésztára helyeztem
a
birsalmás masszát még egy kevés
fahéjjal meghintettem
és feltekertem.Pirosra, ropogósra sütöttem.Meghinthetjük
porcukorral
vagy
juhar sziruppal. Mi kevésbé édesen szeretjük

így ez
lépés
nálam kimaradt.
Egy "kupica" birslikőr viszont jutott mellé :