Szilveszteri falatozáshoz

  • 2013.12.28.
  • 0

A szilveszteri büfébe kívánkozik a töltött padlizsán.Egy arab recept szerint készült
előétel amit már korában bemutattam (itt).Nekünk nagyon ízlett már az első kóstolásnál is,ennek már
jó pár éve és most annyi idő elteltével megreformáltam a receptet,
ha mondhatom
ez így még jobb.A dolog apropója egy nagyon kedves gesztus, miszerint én

novemberben

"igazi" padlizsánhoz jutottam, nem is akárhogyan. Sütőtököket mustrálgattam a piacon az
Ándzsa nevű kofánál. Gyakran vásárolok nála (is) padlizsánt, bazsalikomot ( korlátlan mennyiségben). Ez alkalommal amint

kiszolgálta
a soron levő vevőjét, hozzám fordult, abból amit mondott
kihallottam ugyan padlizsán szót ám arra gondoltam
a
nyarat emlegeti
egészen addig amíg elő nem
húzott
egy nagyobbacska zsákot
tele friss padlizsánnal, az utolsó termés, amit nekem szedett le és őrzött ( már majdnem dél is volt
mire odaértünk) pedig nem lehetett
biztos benne
hogy az nap is piacozok.Újfent megerősödött bennem az
a kellemes érzés
milyen jó piacozni,
ezek az emberek ( a kofák)
tele vannak
érzéssel ( és
spontán üzleti érzékkel) odafigyeléssel.Nos nekem késő ősszel
a tél beállta előtt így került a kosaramba friss padlizsán, mivel utolsó
termés akad közte
kicsi is bőven ,ez pont kapóra jött lehetett belőle " frissen" töltött padlizsán
arab módra.
Ez alkalommal

a
padlizsánokat sütőben sütöttem 20 percig,
miután
bevagdostam őket
( három hasítás,oldalanként egy-egy)
Parázson sült kapia paprikával, fokhagymával, dió vagdalékkal töltöttem,sőt kevés
chili paprika is került bele
majd olívaolajjal megöntözve azonnal fogyasztásra kínáltam, mert türelmetlenek és kíváncsiak voltunk. Természetesen ez is működik a olajban eltéve is.