Knédli

  • 2013.11.22.
  • 0

Házi knédli !!

-
amit
én csináltam .
Egyszer mindennek eljön az ideje. Így van ez knédli készítéssel is .Eddig vettük, kaptuk "importáltuk " ezt

a cseh
specialitást. Különlegességként néztünk rá,holott nem is elérhetetlen ez számunkra.Most kipróbáltam ,otthon is
aránylag könnyen elkészíthető. Ha jobban belegondolok
nagymamai
konyháján is találkoztam már vele.
A töltött káposzta
mellé
másod
-harmad nap csinált,krumpli gombócnak nevezte,
jó, talán nem ugyan az teljesen,
de hasonló
nagyon hasonló étel .A múlt hónapban döntöttem úgy, kipróbálom,biztos közre játszott
az augusztus végi szlovák kirándulásunk
ahol természetesen
sztrapacska mellett,
knédlit is nemzeti
ételként tartják számon
így kóstolhattuk
néhányszor ott tartózkodásunk során.
Sikerült,
igen itthoni körülmények közt is"ehető " változat került a tányérunkra.
A sikeren
felbátorodva jött az ismétlés és eztán felveszem az "állandó étlapunkra " is.Knédli, párolt káposzta
és

köményes
sertés sültKnédli
&; malacsült,
káposzta salátával
,vadételek, vadasmártásos húsok
mellé

őszi- téli

kínálatnak teli találat szerintem .


S ha nagyobb adagot készítünk
le is fagyaszthatjuk
és
a mélyhűtőből egyenesen mehet
pároló edénybe, már csak
pár perc
és a ott gőzölöghet
a tányérunkon a
knédli..Hozzávalók :500 g liszt (Bátran használjunk
teljeskiőrlésű lisztet, vállakozó kedvűek kipróbálhatják ,zab -,árpa liszttel is )élesztő
3 -(4)dl langyos vízsóAz élesztőt felodjuk
1 dl vízben
kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk és pihentetjük langyos helyen .Minimum fél órát de,akár órákat is hagyhatjuk így. Átszitált lisztet teszünk

a keverő tálba,hozzáadjuk
a kovászt és bedagasztjuk
folyamatosan adagolva hozzá
sós vizet. Letakarva
megkelesztjük. Amikor
a tészta duplájára nő,elválik a
kelesztő edény falától, lisztezett
gyúródeszkára borítjuk .Kézzel átgyúrjuk és
hosszúkás
"kenyér" formára igazítjuk( akkorára ami majd belefér a
pároló edényünkbe). Ismét hagyjuk kelni. Kb. félóra múlva
vizet forralunk és gőzben( fedő alatt)
20-25 perc alatt
a knédlit kifőzzük
(pároljuk) . Lehet kapni ún knédli párolót ez nagyon praktikus,
fémből készült pároló szerkezet ( kinyitható, lyukacsos
lapokból áll),

de akár fém szűrő
is megfelel. A lényeg, a knédlit pároljuk, nem érhet
a vízbe!Ötlet:Fakanálra kötött szalvétában is
gőzölhetjük.