Földimogyorós- mézes birs torta

  • 2013.11.25.
  • 1

Őszi torta
birsalmával, birskörtével és
mézzel
kombinálva. A tésztába
mogyoró "liszt" került került
és csokoládé, ettől ünnepi tortává avanzsálódott.Díszítése is természetes,
az alapanyagok felhasználásával készült ( pörkölt földimogyoró)
.Nincsenek bonyolult
elemek ebben
a tortában, könnyen elkészíthető.
A legtöbb időt
a birs
krém főzésével töltöttem.Ehhez:1 kg birsalmát /birs körtét ,1 citromot (frisenfacsart leve)6 dkg cukrot 1 dl teát ( forrázott
teafű )főztem össze.Ha krémesebbnek
szereznénk merőmixerrel
pépesíthetjük, ám
ha nem zavar
bennünket az itt -ott előbukkanó
gyümölcs darab
akkor ez
a művelet elhagyható. Mivel a fakanállal sikerült
már pépesíteni
a gyümölcsöt, így is kenhető
állagú.
Így készítem :A megmosott birsalmát (-körtét) apró kockára
vágom és kevés karamelizált cukron átforgatom.Egy citrom frissen kifacsart levét adom bele és
folyamatosan keverem a fakanállal pépesítem.Kb. egy óra alatt készül el ilyen módon
a birs krémem. Ha túl száraznak ítéljük
1-1,5 dl teával hígíthatjuk, de
vízzel is
lehet .
Azonban
ne főzzük( bő vízben)
a birset
csak pároljuk kevés lében ( szükség szerint adagolva), így
ízletesebb lesz.A tortához mogyorós
sacher alapot sütök.Kihűlés után
nagy késsel
fűrészelő mozdulatokkal miközben a tortát folyamatosan forgatom ketté vágom.Az alsó részét megkenem
a kihűlt birs krémmel kb.2 cm vastagon, őrölt mogyoróval gazdagon meghintem
és mielőtt óvatosan ráhelyezem
a felső torta lapot megcsorgatom finom
mézzel ( most nálunk bazsalikom méz került rá). Kicsit lenyomom, ha kell az oldalán elegyengetem a

birs krémet, én ugyan nem így csináltam, de most jutott eszembe, hogy az oldalát is lehetett volna
őrölt mogyoróba forgatni ( majd legközelebb kipróbálom így is ) .A kész
tortát
olvasztott csokoládéval áthúzom és tetszés szerint díszíthető
egész pörkölt mogyoró szemekkel.
A földimogyorós -mézes birs tortához
így készítem a
sacher
torta alapot:hozzávalói:5 tojás5 dkg liszt5 dkg étkezési keményítő5 dkg
darált
pörkölt földimogyorótasak sütőporsó12,5 dkg cukorvanília


15 dkg csokoládé
jó minőségű,magas kakaó tartalmú!!!( min 52%)
vagy holland kakaópor(?)
torta bevonásához még
20 dkg, magas kakaó tartalmú csokoládé
A
megmosott, fertőtlenített tojásokat, szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem a
cukor 2/3 részével, csipet sóval. A sárgáját szintén
habosra keverem az 1/3 cukorral. A vajat óvatosan
az apróra tört csokoládéval felolvasztom. A legjobb gőzfürdőn, de némi tapasztalattal lehet kísérletezni
alacsony hőmérséklet beállítással is. Én gyakran a villany tűzhely lapját maximumon pár percre bekapcsolom, nem várom meg amíg teljesen felhevül, majd kikapcsolt állapotban
a hűlő lapon vastag falú edényben állandó kevergetés mellett olvasztom a csokoládét, fontos ne melegedjen túl. A kihűlt vajas csokoládét a
tojássárga- krémhez adjuk, a lisztet, őrölt földi mogyorót, vaníliát, étkezési keményítőt és sütőpor összekeverjük,
a sárga- krémhez adjuk azt is, majd
a tojásfehérje habbal

óvatossal
átkeverjük. Papírral bélelt/kikent/szilikon -
sütő(torta) formába simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon
sütjük kb.
45 percig
aztán
kikapcsolt sütőben még pihentetjük
15 percet mielőtt kivesszük.A torta áthúzásához
a csokoládét így készítettem :A csokoládét ismét a fent említett módon olvasztjuk csak most vaj nélkül, esetleg egy ici-picit lehet hozzáadni
akkor fényesebb lesz, de vigyázzunk
a vaj mennyiségével
ha túl sokat adunk az puhítja
csokoládét
nem lesz
elég roppanós. A megolvadt csokoládét
a torta közepére öntjük és
spatulával egyenletesen elkenjük.