rózsa-lekvár

  • 2013.06.28.
  • 4

Vége a kánikulának!( ....ha csak átmenetileg is, örüljünk neki !)Szinte hűvös nyári napok köszöntöttek be. Használjuk ki, ragadjunk főzőkanalat
itt az ideje
a befőzésnek !

Egy különleges lekvár receptre bukkantam !Nem mindennapi, igazán rendkívüli ( számomra mindenesetre az ),


a rózsa-lekvár .Édes, illatos,
érdemes kipróbálni !Igazi balkáni
íz !Ezt a fajta lekvárt vétek lenne kenyérre kenni s
úgy
majszolni, ebből egy kis kanálkával "illik " kóstolni, ízlelni hogy minden ízlelő bimbókkal érezzük és
beszippantsuk illatát egy pillanatra megfeledkezve
a világról
.Régi balkáni
szokás szerint az érkező vándort, vendégeket

először "slatko"-val ( cukor szirupban eltett gyümölccsel, legtöbbször sárgacseresznyével ) azaz édességgel kínálják s egy pohár vízzel.Nos így tudnám
elképzelni én is a rózsalekvárt a konyhámban
vagy
tea, kávé mellé kínálva
cukor helyett.Magyar kiadásban 1930
körül jelenhetett meg a"Házi czukrászat és befőttek könyve"
Hírneves
magyar franczia,angol és német források

nyomán
.Itt szerepel
a rózsalekvár receptje is,mely alapján dolgoztam.A rózsákat
a kertekből
gyűjtöttem be .Rózsa-lekvár"Ehhez legalkalmasabb a czukorrózsa vagy a százlevelű rózsának már érett levele.Ezeket apróra összevágjuk,megmérjük és ép annyi súlyú czukrot veszünk
hozzá.Azt kevés
vízzel felforraljuk s az aprított rózsaleveleket benne addig főzzük, míg az egész sűrű péppé lesz.Ekkor kihűlve üvegekbe töltjük és három
- négy órára a sütőben hagyjuk ."




Természetesen "modernizáltam" a
gondosan kimosott "előmelegített" üvegekbe töltött rózsalekvárt most is mint minden
más esetben
pár percre fejjel lefelé fordítottam, majd
hűtőtáskában pihentettem kihasználva annak melegen tartó hatását.