Bodzás palacsinta 57.VKF

  • 2013.06.17.
  • 0

Palacsintázzunk!( ....Mert a

gasztroblogger játék
57. forduló
témája
a palacsinta
...részletek
itt)Palacsintázni,,,hm, igen szeretünk mi
is
otthon, ebéd után.( Fejtett bableves, palacsinta klasszikus retro
menü.) Az
étteremben ( Gundel palacsintát rendelni) vagy a Balatonon,
a strandon a lángosos- palacsintás bódénál kakaós-,fahéjas-,lekváros -,túrós-,palacsinták
közül válogatni
mint régen ...Itthon számtalan változatát próbáltunk már
a palacsintának
idény gyümölcsökkel és fagylalttal is .Sőt, nem ritka ha már úgyis palacsintát
sütünk
van sós palacsinta is ( amikor hús vagy zöldségek kerülnek a palacsintába sajjtal, tejföllel gazdagítva)
ami a hétköznapi ebéd főfogása s aztán a desszert mi más lenne mint palacsinta.
Ilyenkor bizony palacsintát eszünk palacsintával.Szeretjük levesbetétként is
főleg a sütőtök krémleveshez .Van igazi "kiskuktám" is, aki
szívesen segít és néhány "Tanítványom" is akik
nálam, velem tanultak meg palacsintát sütni az idők folyamán ...
s mostanra már igazi mesterei .( remekebbnél remekebb palacsinta tortákat
is sütnek).Nem is értem, ezt eddig, hogy hagyhattam ki ?Bozdavirágot
keverni a palacsinta tésztába milyen egyszerű és milyen más lesz tőle a palacsinta!Egyszerű és nagyszerű így lehetne röviden összefoglalni.Most van a
bodza szezon.Virágzik,
illatozik ( de még hogy ?!) s terem sokfelé, egyáltalán nem nehéz
beszerezni
ha már úgyis
a szabadban járunk. Szóval nem
maradhattam én sem ki
bodza "projektből".Limonádé ?? igen ezt készítettem volna, de előbb a
szörpöt, aztán ha már ott van a bodza virágja került egy- két maréknyi az eper dzsembe is belőle, a maradék
meg a palacsinta tésztába.Hát ez az amit korábban nem fedeztünk fel, fantasztikus íz.A palacsinta egész évben
ott van a kedvencek közt, de a változatosság és a szezonalitás jegyében
most Bodzás palacsinta
készül .( amíg van bodza.)Természetesen most is mint mindig,
a nagymama régi palacsinta sütőjében sülnek a palacsinták ez ad különleges ízt neki.Nem csak nosztalgia, de
ettől lesz olyan igazi a
palacsinta.
A palacsinta
égetett tészta. Kicsit ugyan erős az illata
sütés közben, a teflon bevonatú palacsinta sütőkben ez talán kevésbé érezhető,
de megéri.Hozzávalók :300 g teljes kiőrlésű liszt

1 tojás
2 dl szénsavas ásványvíz víz
2 dl tejcsipet sóLágy, nem
túl sűrű palacsinta tésztát keverjünk.! A lisztbe mélyedés vájunk ebbe ütjük a tojást kicsit sózzuk, habverővel kezdjük simára keverni ,s közben
vékony sugárban
adjuk hozzá
a tejet és
szénsavas ásványvizet ( szódavizet)


felváltva.Végül a száraktól, zöld részektől gondosan megtisztított bodza virágokat keverjük
a tésztába.Leheletnyi olajat a palacsinta sütőben, felforrósítunk, (a felesleget mindig gondosan kiöntjük )
egy kis merőkanálnyi bodzás palacsinta tésztát
ügyes csukló mozdulattal
szétterítünk a palacsinta sütőn, néhány pillanat múlva ( mikor megmozdul a tészta rázogatásra )
már lehet is
megfordítani s ha
másik oldal is megsült, bodzás eper dzsemmel máris forrón
kínáljuk.(Minden palacsinta előtt a sütőt vékonyan beolajozzuk és a tésztát átkeverjük mert
a liszt leülepedhet a
keverő edény aljára és ott akkor túl sűrű lesz, míg a felszínen túl híg
a tésztánk.)Meggyőződésem, hogy a palacsinta akkor
a legjobb ha frissen kerül fogyasztásra,
ahogy sütjük
azonnal tálaljuk is !