Édes november.......,

  • 2012.11.28.
  • 3

Citrusos Túrótorta, Trüffel torta, Almás-mákos fehér trüffel tortaÉvtizedekkel ezelőtt,
volt úgy, hogy hárman nem tudtunk egy szelet tortát sem megenni.Talán azóta kicsit változott
a helyzet. Az elmúlt hónapban
három (+1) tortát is készítettem s hírmondó sem, maradt belőlük. Születésnapi torták

( unoka és nagymama is novemberi)gyertyákkal, köszöntővel ,énekkel így van ez rendjén.Túrótorta
(citrommal, kandírozott narancshéjjal) mert
a hoki pálya fehérségét a túrón könnyen lehet "elképzelni". Maga a
torta
könnyű, citrusos ,hisz az ünnep
alkalmából a reggelinél kerül sor rá. Rohanós hétköznap, na de hétvégén bepótoltuk.Egyszerű torta, az elkészítése is az.Nincsenek bonyolult trükkök.Nem szükségesek komoly eszközök, csak egyszerű piskóta ( narancshéjjal kókuszreszelékkel kicsit megbolondítva), krémes túró,citromfilé,olvasztott csokoládé,áfonyadzsem. Semmi több. Egy óra 25 perc alatt kész.Lett "igazi" torta s vendégsereg hozzá.A



trüffel

a
klasszikus, biztos
siker, így nem véletlen, hogy a választás rá esett. Csokoládés, lágy,
krémes, ezt mindenki szereti!
A krémhez előző nap
a tejszínt felforraltam, majd a
sötét ( magas kakaó tartalmú csokoládét felolvasztottam benne. Célszerű
merülő ( bot )mixerrel homogenizálni
így sima,
lágy krémet kapunk,
melyben a csokoládé egyenletesen oszlott szét. Miután kihűlt, hűtőben
egy éjszakán át pihentetem

ha van lehetőség
24 órán keresztül is. Ekkor verem fel
a habot, közvetlen a
tortába töltés előtt. A tortához
5
csokoládés piskóta lapot sütöttem. E közé rétegeztem a
a trüffel krémet úgy, hogy
a
tetejére és
oldalára is maradjon.
Végül kakaó /csokoládé porral hintettem meg. Lehet
díszíteni
a tetejére ültetett trüffel golyókkal is, nagyon mutatós! Az egyszerűség kedvéért

a megmaradt
krémet
bonbon formában kifagyasztjuk
és
a torta tetejére helyezzük. Forgathatjuk

csokoládé reszelékbe is,
akkor valóban hasonlít a
„trüffel“ azaz szarvasgombára, ahonnan
a nevét kapta. Nevezhetnénk szarvasgomba tortának is
e tortát,
ami
a hasonló nevű bonbon
ihletése alapján készül.
Hozzávalói : A krémhez :5,5 dl
tejszín150 g csokoládé ( magas kakaó tartalommal)


A tésztához : 50 g csokoládé ( magas kakaó tartalommal )100 g puha vaj vanília
Só5 tojás100 g cukor80 g liszt20 g ételkeményítőCsokoládé
vagy kakaó por a szóráshoz és
csokoládé forgácsok

szintén a
díszítéshezTrüffel bonbon
Az évszaknak megfelelően kicsit őszies torta az almás máktorta,
hisz tulajdonosa jövő ilyenkor már 80 gyertyát fúj el.
almás-mákos fehércsokis-habos,
melyet
az idei országtorta inspirált.így került
tortalapokba mák s leheletnyi alma, az almás töltelék szinte teljesen megegyezik, a krém viszont "fehér" trüffel egy kis fahéjjal bolondítva.