Isteni gulyásleves a belvárosban

  • 2018.03.22.
  • 7


Egy barátommal beszélgettünk nemrég, aki Thaiföldön töltött pár hetet, hogy ott az éttermektől kezdve az utolsó utcai, földön főző árusig, a helyi klasszikusokat egytől egyig mindenki istenien főzi. Egyszerűen nem lehet melléfogni. Milyen jó lenne, ha itthon is, minden sarkon lehetne tökéletes gulyáslevest vagy pörköltet enni. De talán ezeket a legnehezebb megtalálni, ha az ember nekiindul Budapest belvárosának. Ha egy turista megkérdezné, hol kóstolhat igazán finom gulyást például, őszintén szólva gondban lennék, csak azt tudnám megmondani, hova ne menjen. Pontossabban gondban lettem volna eddig, de a minap a Gozsdu udvar Holló utcai részén jártam és a Holló 10 nevű tavaly nyílt étteremben olyan isteni gulyáslevest ettem, hogy nem csak a turistáknak, hanem minden magyarnak is ajánlanám, hogy látogasson el ide. Le a sztereotípiákkal, miszerint a belvárosban, csak turista-lehúzó gagyi helyeken árulnak magyaros kajákat, ebbe a gulyásba tényleg nem tudtam belekötni! Sűrű volt, ízes, tele hússal, gazdagon zöldségekkel.

Jó lenne, ha minden turista ezt az ízt raktározná el magának, amikor hazamegy a budapesti látogatás után.

A városi forgatagban, kellemes, hangulatos terasza (ami még téliesítve van, de talán nemsokára kinyithatják) igazán üdítő sziget. 

Bisztró jellegű hely, nem 28 oldalas étlappal, de ami van, az friss, házi és finom. A klasszikus magyar fogások nem újragondolva, de teljesen modern köntösben kerülnek az asztalra, senkinek nincs félnivalója, hogy nem ismeri fel a megszokott ízeket! 
A gulyáson túl (ami nálam abszolút vitte a prímet!), kóstoltam még nem gagyi mélyhűtött, hanem rendesen, kézzel töltött, igazán finom cordon bleu-t, steaket vargánya mártással és krumplifánkkal, ragulevest és brokkolikrémlevest is. Minden nagyon finom volt. Minden friss, minden házi, nem csak mondják, hanem tényleg.


Házi rétest sütnek a séf által saját kezűleg nyújtott rétestésztából (nem ám bolti réteslapból!), szóval a hozzáállás nálam csillagos 5-ös. Mondjuk a rétes töltelékéből el bírtam volna viselni kétszer ennyit, de az íze és a házi tészta pirospontot érdemel, mindenképp! 


A Holló 10 csapatának nem titkolt szándéka, hogy ne csak a külföldieket, hanem a helyieket is bevonzzák. Bár egyelőre csak 2-kor nyit az étterem, így a dél körül ebédelni vágyók még nem tudnak betérni (talán ez majd változni fog), egy buli előtti vacsorára és egy pohár borra tökéletes hely. 



Ha tetszett, kövesd a RozéKacsa Facebook oldalát, hogy minden friss posztról elsőként értesülj!