Karamellás csokitorta

  • 2013.09.10.
  • 3

Nagyon sokat főztem és sütöttem mostanában, de energiám bejegyzést írni kevesebb. Elfelejtek fotózni, vagy csak este tudok, így hát most majd a képi világ még lejjebb fog süllyedni. De a kaják finomak lesznek :-)! Ez a torta (mi mással kezdjünk) keresztelőre készült, és azt hallottam, nagy sikere volt. Úgyhogy ne maradjon a vendégsereg recept nélkül, feljegyzem ide, mielőtt törlődik a gyorsítótáramból.
Hozzávalók: (24 vagy 26 cm-es tortaformához)Az alaphoz75 gramm csoki60 gramm vaj3 egész tojás60 gramm cukor25 gramm liszt25 gramm őrölt mandula25 gramm keményítőpici sócsapott teáskanál sütőporA krémhez400 ml tejszín250 gramm mascarpone100 gramm cukor100 gramm étcsoki1 evőkanál keserű kakaópor1 csomag zselatinfixA sós karamellhez100 gramm barnacukor1 kásvéskanál só1 dl tejszín1 jókora teáskanál vajA tésztával kezdjük, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajat és a csokit mikróban olvasszuk össze. A tojások fehérjét egy pici sóval verjük kemény habbá, a cukrot keverjük el a tojás sárgájával, majd adjuk hozzá a csokis vajat. Keverjük bele a lisztet, keményítőt, mandulát és sütőport, majd a tojásfehérjét több részletben, óvatosan. A sütőpapírral bélelt tortaformába egyengessük el a krémet és kb. 20-25 perc alatt süssük meg, hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt fél dl kivételével verjük kemény habbá. A kimarad tejszínt forrósítsuk fel mikróban, majd tördeljük bele a csokit és keverjük addig, míg fel nem olvad. A mascarponét és a cukrot keverjük el, tegyük bele a kakaóport, a felolvasztott csokit és a zselatint. Végül a tejszínhabbal óvatosan keverjük el az egészet.Közben a cukrot zománcozott fazékban a legkisebb lángon megolvasztottam, közben nem piszkáltam, legfeljebb megráztam gyengéden. Mikor elolvadt, ráöntöttem a tejszínt, a sót, hozzáadtam a vajat,
majd addig főztem kevergetve, míg el nem olvadt. Ekkor ráöntöttem a lehűlt tortaalapra.Ha 24cm-es formát használtunk, egy magasabb tortagyűrűvel vegyük körbe a piskótát, öntsük rá a krémet (a 26 cm-es esetében nem lesz sok a krém, elég a forma magassága), majd egy kanál hátlapjával egyengessük el.
Hűtsük egy éjjel! Tetejét olvasztott csokival díszítsük.Bejegyzéseim követése