Szalonnás-hagymás pite

  • 2013.08.17.
  • 4

Nem egy nyári ebéd, de miért ne? Múltkoriban, még a kánikula közepén kisfiammal a dédijénél voltunk, mikor apósom mesélte, hogy egy főzőműsort látott a vakon sütésről, ahol a sós pitetésztában hagymás-szalonnás töltelék sült. El is döntöttem, hogy mikor az első munkahetem lesz, megcsinálom nekik, míg a picurkámra vigyáznak, hiszen én is csináltam már párszor, és ettem is (régi szép idők). Nem sok munka, nagy örömszerzés. Utána azért még jöhetett egy kis brownie :-)Hozzávalók:
a tésztához250 gramm liszt150 gramm vaj1 kávéskanál só1 evőkanál cukoregy egész tojása töltelékhez200 gramm nyers kolozsvári szalonna3 fej vöröshagyma200 gramm tejszín200 gramm/egy kis pohár tejföl3 egész tojásbors150 gramm ementáli sajtElőször a tésztát készítettem el. A hozzávalókat a tojás kivételével aprítógépben összemorzsoltam, majd nagyon gyorsan belegyúrtam a tojást és beraktam fél órára a fagyasztóba. Ha a meleg kezünktől megolvad a vaj, élvezhetetlen, "szalonnás" lesz a tészta. Aki nem gyakorlott, jobban jár, ha először margarinnal csinálja, kevesebb a hiba lehetősége.Amíg hűlt a tészta, a szalonnát apróra kockáztam, kiolvasztottam, majd pirosra sütöttem és kivettem a serpenyőből. A hagymát félfőre vágtam és mintegy 20 percig dinszteltem. Vagy fedő alatt kell, vagy néha pici vizet aláöntve. Majd visszatettem a szalonnát, belekevertem a tejfölt és a tejszínt, ez jól lehűtötte, majd megborsoztam. Megkóstoltam, és só a szalonna miatt nem kellett bele, így elkevertem benne a tojásokat, végül a reszelt sajtot.A sütőt 190 fokra előmelegítettem, majd jól belisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát nagyon gyorsan, egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos formába tettem (legyen pereme is!), a maradék tésztát pedig egy 12 cm-es piteformába nyomkodtam. A tésztára sütőpapírt tettem /alufólia is jó, majd lencsét szórtam rá és 20 percig sütöttem, majd
kivettem a sütőből. Ekkor visszavettem 160 fokra a hőmérsékletet, a lencsét és a sütőpapírt eltávolítottam, helyére öntöttem a hagymás tölteléket és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. A mini adag 190 fokon 20 perc alatt átsült, ő rögtön töltelékkel került bele.(Titok: a lencsével együtt a fél tészta is kiborult. Így-úgy visszaillesztgettem és beleöntöttem a tölteléket, majd megsütöttem. Egyáltalán nem látszott, a tojás összefogja....szóval aki rohanna munkába, és bénázik, meg másra gondol, az se keseredjen:-) )Bejegyzéseim követése

Címkék

Főétel Pékség