Karalábéfőzelék zöld spárgával

  • 2018.06.18.
  • 8

Töltött karalábét akartam főzni a hétvégén, de Anyu keresztbe húzta a számításaimat, mert töltött kelkáposztát csinált és hozott is belőle. Most egy halom karalábén ülök, úgy érzem magam, mint egy lökött tyúk, aki a kotlik a tojásain és várja a csodát.Főzelék már rég volt, zöld spárgát meg még pénteken vettem a piacon, ijedtemben, hogy vége a szezonnak, annyit, mintha soha többet nem teremne már.Húsmentes Hétfő kipipálva!Előkészítés: 10 percFőzési idő: 15-20 percHozzávalók (1 főre, vagyis nekem):2 közepes karalábé6-8 szál zöld spárga2 ek. olaj (repce vagy napraforgó, esetleg olíva)1 kis fej vöröshagyma1 kis gerezd fokhagymasóborskb. 0,5 dl sűrű zsíros kókusztej (ha kell, önthetünk még hozzá)1-2 ek. limelévíz vagy zöldségalaplé1 csokor petrezselyemzöldnéhány szem mandula durvára vágvaMeghámoztam és kisebb kockákra (kb. 2×2 cm) vágtam a karalábékat. A megpucolt vörös és fokhagymákat finomra aprítottam. Megmostam a petrezselyemzöldet, hagytam száradni.Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olajat, rádobtam a vöröshagymát és finomra pároltam. Kicsit sóztam. Beletettem a felkockázott karalábét és a finomra a aprított fokhagymát. Kicsit lepirítottam. Felöntöttem annyi vízzel, ami 1 ujjnyira ellepte. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a petrezselyem zöld felét finomra vágva. Fedő alatt, közepes tűzön főzni kezdtem. Közben lepattintottam a spárgák fás részét és 1 centis darabokra vágtam. Amikor a karalábé majdnem megfőtt, hozzáadtam a zöld spárgát. A kókusztejet a botmixer edényébe tettem, adtam hozzá 1 merőkanál levet, a 2 ek. lime levet és a karalábé 1/3-át. Krémesre turmixoltam és hozzáöntöttem a karalábéhoz, kóstoltam és kicsit még sóztam és borsoztam. Egyet rottyantottam rajta. Belekevertem a maradék  petrezselyemzöldet is.Tálaláskor megszórtam még egy kevés petrezselyemmel és a durvára vágott mandulával.Facebook: Rizsázzunk!Instagram: rizsazzunk_blogTányérok: Eco-cateringInnen is szemezgethettekKapros citromos cukkinifőzelék zöld spárgávalTavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplivalLazac zöld spárgávalZöld citrom – szirupos mandulatorta vaníliás joghurttal