A fánk háromszor

  • 2017.02.19.
  • 0

Nem kell dagasztani, nem kell keleszteni, semmi szalagtorna, mégis közel 2 órámba telt összehozni ezeket a fánkgolyókat.Ez az a fánk, ami annyira egyszerű, hogy a kiskutya is elsőre összerakta volna. Nekem mégis csak a harmadik nekifutásra sikerült… Rozi először drukkolt, utána csalódott volt, a végén már lemondott róla és (szerintem) rólam is: – Most akkor miért kellet olyan lelkesnek lenned anya?” Elsőre nem találtam a fehérlisztet. Sebaj, csinálok zablisztet, felütöm egy kis rétesliszttel és kész. Aha, a forró olajban úgy olvadtak le a rétegek a tésztagolyókról, mint rólam a naptej nyaranta. Oké, hagyjuk a réteslisztet, jó lesz csak a zabliszt, hagyom állni kicsit a tésztát, hogy a zabliszt jól felszívja a nedvességet és kész. Az eredmény ugyanaz volt, csak kicsit lassabban foszlott szerte a fánk(ál)om… Hogy az a megveszekedett gyúródeszka üsse meg. És akkor megtaláltam a finomlisztet a kamrapolcon… Mérgemben tettem egy meggondolatlan ígéretet magamnak, hogy azt mondja: elkezdek kísérletezni a különböző lisztekkel (is).– Anya, látod, hogy megy ez neked, ha összeszeded magad?! És finom is lett. – kacsintott a lány, aztán befalt 4 golyót.Lehet, hogy indítok egy bakiparádé rovatot…Előkészítés: 15-20 percSütés: 5-10 percHozzávalók (kb. 12-14 db):1 csésze (cup) tönkölybúza finomliszt2-3 ek. cukor1 tk. őrölt fahéjfél ek. sütőpor2,5 ek. hideg vaj1 kezeletlen citrom héja1 nagy csipet sókb. fél csésze (cup) tejnövényi olaj a sütésheza forgatáshoz:fahéjas porcukorpirított szezámmagdarált mandula kissé megpirítvaSzáraz serpenyőben először világos aranybarnára pirítottam a szezámmagokat. Kiszedtem, majd ugyanígy száraz serpenyőben kissé megpirítottam a darált mandulát is. Néhány evőkanál porcukrot elkevertem 1 tk. őrölt fahéjjal.Keverőtálba tettem a száraz hozzávalókat, elkevertem őket. A hideg vajat a lisztes keverékhez kockáztam, elmorzsoltam, amíg morzsás állagú lett. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, simává, egyneművé kevertem. Lehet, hogy a lisztes keverék nem veszi fel az össze s tejet, de az is lehet, hogy kell még hozzá. Ez liszttől függ. Gömbölyítettem a tésztát, majd diónyi darabokat tépkedtem belőle és kis golyókká formáztam mindet.Egy közepes lábasban kb. 3 ujjnyi olajat hevítettem, kb. 175 fokosra (használhatunk cukorhőmérőt). Oldalanként pár perc alatt szép aranybarnára sütöttem az összes golyót. Figyeljünk az olajra, mert ha túl forró, a tészta hamar megsül kívül, de nyers marad belül. Ha viszont nem elég forró az olaj, túl sokáig ázik benne a tészta és ehetetlenül olajos lesz. Tapasztalat mindkettő… Egyszerre csak négy, maximum öt fánkgolyót süssünk, ha ennél többet teszünk a lábasba, túlságosan lehűti az olajat.A megsült fánkgolyókat konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedtem, hogy a felesleges olajat a papír felszívja.Mindenki azzal egye, amivel szereti. Mi tettünk rá szezámmagot, darált mandulát és fahéja porcukrot, és ettünk hozzá házi, fahéjas meggylekvárt.Facebook: Rizsázzunk!Ötlet: Fried Donut HolesInnen is szemezgethettekMalacunk vanScone – a skót gyors sütiExpressz mandulatorta citromsziruppalEgyszemélyes bazsalikomos – málnás kosárka