Petrus-krémleves

  • 2016.12.09.
  • 9

Harmadik hete szottyad a mentett bejegyzések között ez a cikk… Az egész úgy kezdődött, hogy Zoli húslevest főzött. Erről annyit kell tudni, hogy generációkon átívelő görcsként ő is minimum 3 literrel dolgozik, de inkább többel. A többi meg alakult. Petruskakrémlevessé is. Így lett nekem egy új bejegyzésem végre.Előkészítés: kb. 10 percFőzési idő: 10-15 percHozzávalók:3 nagyobb csokor petrezselyemzöld3 + 2 ek. olívaolaj1 kis fej lilahagyma1 közepes krumpli2-3 gerezd fokhagyma1 liter zöldségalaplé/zöldségleves/húslevesvíz, ha szükségessó, borsnéhány nagy csipet frissen őrölt szerecsendiókevés citromlé1 dl tejszín1 tk. vaja tetejére:friss petrezselyemzöldpirított rozskenyérkockapirított bacon (elhagyható)A bacont kevés olívaolajon ropogósra pirítottam. Ugyanebben a serpenyőben a visszamaradt zsiradékon megpirítottam a kockára vágott rozskenyeret. A baconnel együtt konyhai papírtölővel bélelt tányéron félretettem.A petrezselymet megmostam, az egyik csokorról lecsipegettem kevés levelet. Hagytam száradni. Felaprítottam a lilahagymát, nagyobb darabokra vágtam a fokhagymagerezdeket. A krumplit megpucoltam és apróra kockáztam.Egy magas falú lábast hevíteni kezdtem, amikor felforrósodott, beleöntöttem az olívaolajat, rádobtam a lilahagymát és a felkockázott krumplit. Kicsit sóztam. Üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a fokhagymát. 1 percig, kevergetve illatosra sütöttem. 2 csokor szárastól levelestől felaprított petrezselymet a hagymás keverékhez adtam. Fűszereztem borssal, frissen reszelt szerecsendióval, kevés sóval. Megfonnyasztottam, felöntöttem a levessel és felforraltam. Hagytam pár percig rotyogni. Levettem a lábast a tűzről, a levest botmixerrel krémesre turmixoltam. Hozzáadtam a tejszínt, jól elkevertem. Ha szükséges, adhatunk még hozzá sót, borsot, szerecsendiót. A citromlével frissítjük az ízeket.Tálaláskor a pirított baconnel, kenyérkockával és friss petrezselyemzölddel tálaljuk. Meglocsolhatjuk extra szűz olívaolajjal.Ötlet: innenInnen is szemezgethettekRozmaringos sütőtökkrémleves pirított tökmaggalZsályás karalábékrémlevesKéksajtos spenótkrémlevesGyömbéres birs-körte krémleves