Kecskesajtos puliszka sült paradicsommal és rukkolával

  • 2016.09.06.
  • 5

Fenséges íze van a paradicsomnak. Most a legfinomabb. Főleg a kicsiknek, a sárgáknak. És a zöldeknek, meg a pirosaknak is. De főleg a sárgáknak. Mézédes, szaftos, roppanós. Szeretem én azért az őszt is. Nagyon.Előkészítés: 10 percElkészítés: 25-30 percHozzávalók (4 főre):a sült paradicsomhoz:3 bögre (2,5 dl-es) színes koktélparadicsom2 nagy gerezd fokhagyma1 fej lilahagymakevés olívaolajsó, borsa rukkolához:1 tk. vaj2 ek. olívaolaj5 nagy maréknyi rukkola2-3 nagy csipet őrölt szerecsendió1 tk. friss citromléa puliszkához:3-4 bögre (2,5 dl-es) víz vagy zöldségalaplé1 bögre kukoricadara1 nagy csipet őrölt fehérbors2-3 nagy csipet őrölt szerecsendió1 tk. friss citromlésó15 dkg érett kecskesajt1 marék pisztácia (elhagyható)A sütőt előmelegítettem légkeverésen 210 fokra. A sütő tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A paradicsomokat megmostam, szárazra töröltem és kevés olívaolajjal meglocsoltam, kissé sóztam. A sütőpapírra tettem őket. Megpucoltam és felnegyedeltem egy lilahagymát, a paradicsomok mellé tettem. Héjastól a tepsire raktam 2 duci gerezd fokhagymát is. A forró sütőben, kb. 20-22 perc alatt az egészet aranybarnára sütöttem. Félidőben óvatosan megfordítottam a paradicsomokat.Megpucoltam és finomra aprítottam a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy magasabb falú serpenyőt hevíteni kezdtem, beletettem az olívaolajat és a vajat, majd közepes tűzön, 1-2 perc alatt megpároltam a fokhagymát. Nem szabad, hogy megbarnuljon, attól keserű lesz. Amikor a fokhagyma illatosra párolódott, lehúztam a serpenyőt a tűzről, beletettem a rukkolát, sóztam, borsoztam, őrölt szerecsendióval és kevés citromlével fűszereztem. Kevergettem, amíg kissé megpárolódott. Adtam hozzá 2 ek. reszelt kecskesajtot is. Egy tálban félretettem.A serpenyőbe öntöttem a zöldségalaplevet/vizet, felforraltam és hozzákevertem a kukoricadarát. Alaposan elkevertem, amíg teljesen csomómentes lett. Sóztam, borsoztam és kb. 10 perc alatt megfőztem. Rendszeresen átkevertem. 1 nagy csipet őrölt szerecsenedióval és még egy kevés sóval ízesítettem. Belekevertem a kecskesajtot.Tálaláskor a puliszkát tálkába tettem, a tetejére raktam a sült paradicsomokat és a szerecsendiós, fokhagymás rukkolát. Megszórtam még egy kevés kecskesajttal és kevés durvára vágott pisztáciával. Extra szűz olívaolajat csurgattam rá.Facebook: Rizsázzunk!Ötlet: innenInnen is szemezgethettekKarfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockávalBorjú kávéval és kakaóvalBrokkoli fűszeres morzsávalTarhonya rizottó spenóttal és erdei gombával