Kovászosuborka-rizottó

  • 2016.08.16.
  • 9

Nincs történet. Csak egy recept és a képek egy hirtelen felindulásból elkészített kajáról.Előkészítés: 5 percFőzési idő: kb. 30 perc (a barnarizsnek hosszabb a főzési ideje)Hozzávalók (nekem, azaz 1 főre):8-10 dkg rizs (arborio, de én most barnából csináltam, ez volt itthon)fél fej lilahagyma1 + 1 tk. vaj1 vékony szál sárgarépa0,5 – 1 dl kovászos uborka lé1 kis db kovászos uborka1 kis db kovászos cukkini1 csipet só1 nagy csipet fehérbors1 ek. friss csombor1 jó nagy csipet szárított majorána3-4 dl zöldségalaplé vagy víz1 tk. citromlé1 ek. reszelt parmezána tetejére:kevés vékonyan felcsíkozott nyers sárgarépa2-3 db zöld olívabogyó1 tk. érettebb juhtúróA rizst kimértem, átmostam és hagytam száradni. Felaprítottam a lilahagymát, felkockáztam a kovászos uborkát és a kovászos cukkinit. Vékonyan felcsíkoztam a sárgarépát.Egy közepes lábast hevíteni kezdtem, beletettem a vajat és amikor felforrósodott, rátettem a lilahagymát. Üvegesre pároltam. Ezután ment rá a rizs. Pár perc alatt ezt is üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam fél dl kovászos uborka levet. Hagytam, hogy a rizs felszívja a levet, ekkor csipet sót és fehérborsot adtam hozzá. Adagolni kezdtem az alaplét. Mindig csak egy merőkanállal, a következőt csak akkor adtam hozzá, amikor az előzőt már felszívta a rizs. A sárgarépát is beletettem, amikor a rizs már felszívta a második merőkanál alaplét.Amikor a rizs fogkeményre főtt, belekevertem citromlevet, a felkockázott kovi ubit és cukkinit és ha nem elég kovászos az íze, a maradék kovászos uborka lét. 1 tk. vajjal és 1 ek. reszelt parmezánnal ízesítettem.A tetejére kevés nyers sárgarépát, zöld olívabogyót és 1 tk-nyi juhtúrót tettem.Facebook: Rizsázzunk!Háttér: fotohatterek.huInnen is szemezgethettekTarhonya rizottó spenóttal és erdei gombávalKovászos uborka levesZsályás rozmaringos sütőtökös rizottó gorgonzolávalParadicsomos kovászos uborka saláta