Írós cukkinifőzelék kígyóbabbal és petrezselyemmel

  • 2016.08.04.
  • 8

A Mátra szélén, a parádi kópban találtam írót a tejtermékes pultban. Fura. Azonnal a kosárba tettem. Fogalmam sem volt, mibe teszem, csak megvettem. Egy része ebbe a főzelékbe került, a többihez keresek a hétvégén valami süti receptet. Rachel Allen-nél biztosan lesz… A főzelékemet most is Viki 5elemes konyhája inspirálta. Épp befejeztük a nyári tanfolyamot, tananyag volt a cukkini is.Előkészítés: 10 percFőzési idő: kb. 15 percHozzávalók (2 főre):5 db salátacukkini1 szűk maréknyi kígyóbab2 kisebb krumpli3 szál újhagymaannyi víz, amennyi fél ujjnyira ellepi6 ek. író1 nagy csipet fehérbors1 késhegynyi őrölt kurkumasó1 jó nagy csipet finomítatlan nádcukorfél citrom leve (kicsi citromé)1 kis csokor petrezselyemzöldA cukkiniket megmostam, egy kivételével mindet megpucoltam. A babot megmostam, és kb. 1 centis darabokra vágtam. A krumplikat meghámoztam és apró kockákra vágtam. Megmostam a petrezselymet, félretettem.Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele és amikor forró lett, beletettem az újhagymát és közepes tűzőn üvegesre pároltam. A hagymához adtam a krumplit, a babot és a cukkinit is. Sóztam, borsoztam, cukroztam és felöntöttem annyi vízzel, amennyi fél ujjnyira ellepi. Fedő alatt, kis lángon megpároltam. Ezután az 1/3-át a botmixer edényébe tettem, hozzáadtam az írót és az egészet krémesre turmixoltam. Visszaöntöttem a lábasba. Még egy kicsit sóztam, megszórtam a kurkumával, a citromlevet is belecsurgattam. Végül belekevertem a friss aprított petrezselymet is.Tálaláskor még egy kevés friss petrezselymet szórtam a tetejére.Facebook: Rizsázzunk!Innen is szemezgethettekKapros citromos cukkinifőzelék zöld spárgávalCukkini: főzelékKapros zöldbabfőzelékCurry-s sültkarfiol főzelék sajtgolyókkal