Kakaós csiga ricottás olajos tésztából

  • 2016.07.20.
  • 7

Akármennyire, bármennyire is klasszisokkal jobb a mostani telefonom kamerája, a rendes fényképezőgépet nem pótolhatja. De a semminél több, amikor a teljes fotós pakkot otthon felejtem, és úgy utazom el hétvégére a hegyekbe.Pénteken még selymes, lágy idő volt, aztán szombatra ránk szakadt az univerzum összes vize. Hajnalban elkezdte, és egészen este 7-ig szakadt az eső. Két öntudatos kis perszónával bezárva a házba (3 és 5 évesek és nagyon tudják, kinek mi a dolga ) egészen izgalmasnak ígérkezett a nap, de aztán végül simán ment minden. Néhány klasszikus cicaharcot leszámítva, angyaliak voltak. Ebben a néhány esetben pedig betömtem a szájukat kakaós csigával. Előkészítés: 10-15 percSütési idő: amíg aranybarnára sülHozzávalók (kb. 16 db):25 dkg fehér tönkölybúza liszt1/2 csomag (6 gr) sütőporcsipet só25 dkg ricotta10 dkg cukor1/2 dl tej5 ek. olaj (semleges ízű, pl. napraforgó, repce)a töltelékhez:kevés olaj a tészta lekenéséhez2 púpozott ek. kakaópor (nem Nesquick)6 ek. cukor (lehet porcukor vagy nádcukor is)1 tk. fahéjA sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tepsibe sütőpapírt tettem. A kakaót összekevertem a cukorral és a fahéjjal.A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sütőport és a sót. A ricottát alaposan eldolgoztam a cukorral, majd fokozatosan hozzáöntöttem a tejet és az olajat. Több részletben hozzáadtam a lisztet és összegyúrtam. Ha túl lágy a tészta (a ricottától lehet), adjunk még hozzá egy kevés lisztet.A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. fél centi vékonyra kinyújtottam, vékonyan megkentem az olajjal, egyenletesen megszórtam a cukros, fahéjas kakaóval, végül szorosan feltekertem. Kb. 2 centi vastag szeleteket vágtam a tésztából, amiket a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. Világos aranybarnára sütöttem őket. Ne süssük túl, meg akkor kiszárad a tészta.Aki szereti, szórja meg porcukorral a csigákat, amikor már kihűltek.Facebook: Rizsázzunk!Ötlet: Házi Sajtkészítés c. könyvInnen is szemezgethettekMandulás olajos piskóta fóbiásoknakSzilvalekváros kakós csigaSzilva. Kakaó. Finom.Málnás kakaós banánfagylalt