Körtés puy lencse

  • 2015.12.31.
  • 3

Pár óra és eltelik egy újabb év. Mindenkinek boldog, örömködős, élettel teli friss évet kívánok!Hozzávalók (1 főre):kb. 10 dkg fekete lencse (francia típusú)3 db babérlevél1 nagy ág friss kakukkfű vagy 1 tk. szárított1 gerezd fokhagyma zúzvanegyed szál póréhagyma vékonyan felkarikázvasó, frissen őrölt borskb. 5 dl víz vagy zöldségalapléa körtés raguhoz:1 nagyobb körte felkockázva2 rúd fahéj1 tk. vaj1 ek. olívaolaj1 szál újhagyma vékonyan felkarikázva1 szál kakukkfű1 – 2 tk. lágy balzsamecet1 kezeletlen citrom reszelt héja vagy 1 csapott ek. szárított citromhéjkevés víza vinaigrette-hez:3 ek. olívaolaj2 csapott ek. dijon-i mustár1 ek. lágy, édes balzsamecetcsipet só, frissen őrölt fekete borsa tetejére:pirított diópirított szezámmag (fehér és fekete vegyesen)Összeállíttam a vinaigrette-t. Egy kisebb üvegbe tettem a hozzávalókat, rázártam a fedelét és alaposan összeráztam. Száraz serpenyőben illatosra pirítottam a diót és szezámmagokat. Félretettem.A lencsét leöblítettem, majd a fűszerekkel együtt kb. fél liter alaplében/vízben feltettem főni. Alacsony lángon, gyöngyöző vízben főztem, kb. 25 percig, vagy addig, amíg már puha, mégis kissé roppanós és nem esik szét.Közben elkészítettem a körteragut. Egy nagyobb serpenyőt felhevítettem, a vajat az olajjal együtt felforrósítottam. A felszeletelt újhagymát 4 – 5 perc alatt megdinszteltem. Ezután hozzáadtam a felkockázott körtét és párolni kezdtem. Enyhén sóztam, borsoztam, megszórtam a citromhéjjal. Amikor kezdett levet ereszteni, fűszereztem a kakukkfűvel és a balzsamecettel. Addig pároltam, amíg a körték annyira megpuhultak, hogy még egy kicsit roppanósak is maradtak. Néha megrázogattam a serpenyőt.A megfőtt, meleg lencsét leszűrtem és összekevertem a fűszeres körteraguval. Még melegen meglocsoltam az öntettel, és alaposan elkevertem, hogy a lencse magába szívja az ízt. Az egészet megszórtam a pirított magokkal.Facebook: Rizsázzunk!Innen is szemezgethettekLencse karamellizált hagymával és füstölt oldalassalMeleg feketelencse-saláta pirított kakukkfüves gombávalKarfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockávalPácolt – sült zöldséges piláf friss korianderrel és zöldcitrommal