Szilvás " körtés pite szilvapálinkás gyümölcsraguval

  • 2015.08.23.
  • 3

Semmit sem készítettem elő. Sikerült olyan káoszban megfőznöm a szombati ebédet, amilyet már régen nem produkáltam. Így lett kb. 1 óra helyett közel 2 és fél óra, az elejétől a végééig, plusz a mosogatás. Hálás vagyok, hogy ma nem főzünk, van annyi ilyen olyan maradék, hogy ne okozzak káoszt magamnak. Szóval, ma nem lesz vasárnapi rántott hús és krumplipüré. De tejfölös uborkasaláta igen.Nem voltak túl érettek a szilvák, meg a körte sem, viszont ebbe a sütibe éppen ezért voltak tökéletesek. Mire az egész megsült, még mindig maradt tartásuk, de kellemesen meg is puhultak.A tészta alapreceptje Fűszeres Eszteré, nyáron sokszor sütöttem, ilyen meg olyan gyümölcsökkel, darált magokkal. A 10 körmömről lekaptak minden alkalommal, akik ették, annyira ízlett nekik. Tényleg zseniális.Előkészítés: kb. 15 percSütési idő: 30 – 40 perc (tűpróbáig)Hozzávalók (kb. 25 cm-es formához):10 dkg puha vaj13 dkg finomítatlan nádcukor2 egész tojás2 dl tejföl7 dkg rétesliszt6 dkg sima liszt6 g sütőpor (fél csomag)1 késhegynyi szódabikarbóna1 csipet só1 púpozott tk. őrölt gyömbér6 db szilva1 nagy körte fele1 zöld citrom leve és reszelt héja1 vanília rúd magjaia pálinkás gyümölcsraguhoz:4 db szilvafél körte1 ek. vaj2 – 3 ek. finomítatlan nádcukorfél citrom leveegy nagy löttyintésnyi szilvapálinkaA sütőt előmelegítettem 170 fokra. A formát kivajaztam és kiliszteztem,A gyümölcsöket megmostam, kimagoztam és felvágtam. A szilvákat negyedekre, a körtét vastagabb szeletekre. A két féle lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával együtt egy tálba szitáltam. Adtam hozzá egy csipet sót.A puha vajat habosra kevertem a cukorral, a zöld citrom héjával és a vanília magokkal. Egyenként hozzáadtam a tojásokat és azokkal is elkeverem. Belekevertem a tejfölt és addig kevertem, amíg már kellően habos volt. Beleöntöttem a zöld citrom levét is. Hozzákevertem a lisztes keveréket és gyorsan összeforgattam.A tésztát a kivajazott, kilisztezett formába simítottam és kiraktam a negyedelt szilvákkal és körtével. A gyümölcsök tetejét megszórtam még egy kevés nádcukorral. 30 – 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. sütöm. 25 perc környékén tűpróbával ellenőriztem. A tű nem tisztán jött ki a tésztából, tovább sütöttem.Amíg a süti sült, elkészítettem a gyümölcsragut. 1 ek. vajat összeolvasztottam a nádcukorral. Amikor az egész világos karamell színű lett, hozzáadtam a cikkekre vágott gyümölcsöket és a citromlevet, végül a szilvapálinkát, és addig főztem, amíg a gyümölcsök megpuhultak, de még nem főttek péppé. Addigra a pálinka alkoholtartalma is elpárolgott.Amikor a pite megsült, kivettem a sütőből és hagytam kihűlni. Kiszedtem a formából és a szilvapálinkás gyümölcsraguval tálaltam.Facebook: Rizsázzunk!Innen is szemezgethettekSzilvalekváros kakós csigaGyömbéres áfonyás piteKaramell piteOktóber Feszt – almás szilvás túrós szelet