Gyümölcstea limonádé

  • 2015.07.18.
  • 3

Határozott vihar volt tegnap éjjel itt nálunk, az erdő szélén, bár gondolom, másfelé is. Még az áramunk is elment, amitől kicsit feszült lettem. Felkészületlenül ért, hiszen vihar volt és akkor még csak 20 perce dörgött és villámlott. Amíg elemlámpát, meg gyertyát kerestünk a vaksötét házban, fejben leforgattam egy komplett horrorfilmet, amiben a megkattant kriptaszökevények – mert persze többen voltak, hogy ütős legyen, nehgoymá’ csak egy bohóckodjon az idegeimmel – motoros körfűrésszel (van ilyen egyáltalán?) fogpiszkálókra szabdalják az ajtónkat és elborult tekintettel, csorgó nyállal jönnek befelé. A telefonomat meg olyan kitartóan nyomogattam, hogy a kijelzője világítson valamennyit, hogy a sok sűrű nyomogatást egy hosszúnak értelmezte és kikapcsolt… Aztán világos lett (a fejemben is), megtaláltuk a zseblámpát és a camping gázégőt, és mire reggel 5-kor felébredtem, kint is újra világos lett és az áram is visszajött. A zabszem szindróma azért a szomszédasszonynál is előjött, csak ő halmozottan hátrányosként éppen egyedül volt otthon… Szerencsésnek érzem magam.Nem csak eszem, iszom is ám. Igaz egy ideje már csak keveset és az is mentes. Buborék -és alkoholmentes… Most épp ilyet.Istenem, de betoji tudok lenni. Előkészítés: min. 30 perc áztatásÖsszeállítás: 5 percHozzávalók (1 adaghoz):4 dl hideg víz/szóda4 tk. gyümölcstea (szárított gyümölcsökből)1 citrom (lehetőleg kezeletlen)1 zöld citrom (lehetőleg kezeletlen)2 – 3 tk. mézkevés szederjégkockáka tetejére mehet friss citromfű (elhagyható, ha nincs)A teát egy fél literes pohárba tettem, felöntöttem a vízzel/szódával és lefedve legalább fél órán át áztattam.Megmostam a citromokat és a szedret. A nagyobb szedreket feleztem. A citromokat kettévágtam, fél citrom és fél zöld citrom levét kicsavartam és elkevertem a mézzel, hogy a méz feloldódjon. A citromok másik felét kisebb darabokra vágtam és a szederrel együtt egy pohárba tettem. A gyümölcsteát leszűrtem és a mézes citromlével együtt a gyümölcsökre öntöttem. Jégkockát tettem bele és jól elkevertem.Málnát, barackot, áfonyát is tehetünk bele. Előre is elkészíthetjük, nagyobb adagban és egy kancsóban a hűtőben tarthatjuk fogyasztásig.Facebook: Rizsázzunk!Innen is szemezgethettekNyári tortaNyári pohárFűszeres fokhagymakrémlevesFocaccia burger