Zöldborsó pesto-s tagliatelle

  • 2015.06.03.
  • 8

Ma egész nap gyereknap van az oviban. Délelőtt a kölköket fárasztják, délután meg a szülőket. Apa-focival meg Anya-kötélhúzással… A sós süti szekciót megnyerte Rozi csoportja, ami nekem kapóra jött. Inkább a büfé szekciót erősítem, mint a kötélhúzó csapatot. Sütöttem vagy 5 tepsi sós rágcsát, de valami épeszűt is ennem kellett, mostanában amúgy sincs jó kedvében a gyomrom, kellett valami rendes főtt étel is neki.Zöldborsó pesto-t még soha nem csináltam, de most ezen is túl vagyok. Nagyon jó.Elkészítés: 15 perc (komolyan!)Hozzávalók ( 2 főre):20 dkg tészta (tagliatelle, spagetti, fodros kocka)kb. 25 dkg zöldborsó1 csokor friss petrezselyem1 nagy marék bazsalikomlevél2 kisebb vagy 1 nagy gerezd fokhagyma2 púpos ek. pirított mogyoró durvára vágva + egy kevés a tálaláshozreszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt (kb. 40 g)1 zöld citrom leve40 ml olívaolajsó, frissen tekert bors1 – 2 nagy csipet chili pehelyVizet forraltam a tésztának, alaposan sóztam. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát és 8 perc alatt fog keményre főztem.Amíg a tészta főtt, elkészítettem a zöldborsó pesto-t. Késes aprítóba tettem a zöldborsót, a fokhagymát és a mogyorót. Pépesíteni kezdtem. Hozzáadtam a parmezánt, az olívaolajat, a petrezselyem 3/4-ét, a bazsalikomleveleket, a zöld citrom levét és addig  kevertem, amíg krémes, lágy pesto-t kaptam. Megkóstoltam és fűszereztem a chili pehellyel, kevés sóval és borssal. Csak óvatosan, mert a tészta is kellően sós lesz. Még egyszer kevertem rajta egyet a robotgéppel.A tésztát leszűrtem, a főzővizéből félretettem egy decinyit. A tésztát visszatettem a fazékba, hozzáadtam a zöldborsó pesto-t és a félretett főzővizet. Alaposan összekevertem.Tálaláskor megszórtam még egy kevés durvára vágott mogyoróval és a maradék durvára vágott petrezselyemmel. Az én adagomra két vékony szál nyers zöld spárgát is rátördeltem.Facebook: Rizsázzunk!forrás: ittInnen is szemezgethettekTavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplivalSzezonzáró zöldborsófőzelék borsikafűvel (önmagával sűrítve)Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddelJoghurtos zöldborsófőzelék