Pirított gombás sajtos kenyérpuding

  • 2015.02.24.
  • 6

Az utóbbi hetekben az a szokás alakult ki, hogy (általában) Zoli viszi Rozit reggel az oviba. A reggeli menetrendnek komoly szertartása is van. Amikor reggel a gyerek szemei kipattannak,, ő már abban a pillanatban 100%-on teker. Ő igen, de mi nem. És akkor jön a szeánsz. Apa, csinálsz nekem kakaót? Igen, csak hadd ébredjek fel, gyere, bújj ide még egy kicsit. Nem, csinálj nekem kakaót, na, gyere már… Apa, csinálj nekem kakaót, na, Apa, gyere máááááááááár!Délután viszont (általában) én megyek Roziért. És valahogy mostanában nehezen jutunk ki az ovi épületéből, mert mindent meg kell mutatni, nézni, kérdezni, és persze közben ezzel párhuzamosan nem lehet felöltözni. Jó lesz már, ha végre nem kell eszkimónak öltözni. Tegnap rekordot döntött a gyerek, 33 percbe telt elhagyni az épületet. Meg kellett zsarolnom, hogy végre kijussunk a kapun. Igen, ilyen aljas módon oldottam meg a helyzetet. Mivel illedelmes, jó asszonyhoz méltóan megkérdeztem a férjemet, hogy mit szeretne enni vacsorára, a végeredmény az lett, hogy gombát kellett venni. Ő ugyanis gombát óhajtott. És itt jött a képbe a gyerek bezsarolása…Az ötlet a Street Kitchen-től jött, kicsit egyszerűsítve.Hozzávalók (4 főre):kb. 50 dkg rozscipó3 ek. olívaolaj25 dkg barna csiperke2 – 3 tk. szárított kakukkfűfél szél póréhagyma1 gerezd fokhagyma2 – 3 ek. kakukkfüves fehérborecet2 ek. nádcukor10 dkg prosciutto vagy valamilyen más jobb minőségű sonka5 dl tej2 dl tejszín6 egész tojássó, frissen őrölt borsfrissen reszelt szerecsendió5 nagy csipet zsemlemorzsa a tetejére15 dkg cheddar sajtkevés reszelt parmezán a tetejéreElőmelegítettem a sütőt 180 fokra. Felkockáztam a rozscipót (kb. 2×2-es kockákra), és egy sütőpapíros tepsin betoltam a sütőbe. Kb. negyed óra alatt kissé megpirítottam. Kivettem a sütőből és félretettem. A gombafejeket nagyobb darabokra vágtam, vékonyan felszeleteltem a póréhagymát, a sonkát, finomra aprítottam a fokhagymát.Egy serpenyőt felhevítettem, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a gombát és nagy lángon pirítani kezdtem. A serpenyőt sűrűn megráztam, átforgattam a gombát. Kb. 10 perc múlva, amikor a gombadarabok már szépen barnultak, hozzáadtam a póréhagymát és a fokhagymát. Sóztam, borsoztam, megszórtam a kakukkfűvel, Jól átkevertem és ráöntöttem a fehérborecetet. Hagytam elsisteregni, megszórtam a nádcukorral, hozzáadtam a felcsíkozott prosciuttot és kb. 5 percig sütöttem még így.Amíg a póréhagymás gomba tovább pirult, egy nagy keverőtálba öntöttem a tejet, a tejszínt, egyesével beleütöttem a tojásokat, sóztam és borsoztam, végül belereszeltem a cheddar sajtot. Egy kézi habverővel alaposan elkevertem, frissen reszelt szerecsendióval fűszereztem.Összeállítottam a kenyérpudingot. Egy nagyobb tepsit kikentem olívaolajjal. Egy nagy keverőtálban tettem a pirított kenyérkockákat a póréhagymás pirított gombával, ráöntöttem a tejes, tejszínes, sajtos keveréket, alaposan összeforgattam és a kiolajozott tepsibe borítottam az egészet. A tetejét megszórtam először a zsemlemorzsával, majd a reszelt parmezánnal és a 180 fokos sütőben 40 – 45 perc alatt készre sütöttem.Facebook: Rizsázzunk!Innen is szemezgethettekGyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xű)Zellerkrémleves tojásmetélttel céklacsipsszel és pirított dióvalZellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccelKéksajtos paszternákpüré pirított dióval