Sk. gyros sk. pita

  • 2014.12.04.
  • 2

Vacsorát ilyen gyorsan még nem pucoltak el, szerintem. 8 (!) db N.A.G.Y. pita volt, ebből 2-2, kiszakadásig megpakolva, a két kamaszban tűnt el… Értem én, hogy strandon voltak, meg a kamaszság, de akkor is, hova fér?Csirkemellből csináltam a gyrost, most ez volt a kívánság. Én pedig ezért cserébe egy szabad délutánt kértem, mert ez a kaja sem a hirtelen kategória. Szóval, a “zöm” elosont strandra, én meg kotyvasztottam. A magam részéről borjúból szeretem leginkább, de bőrös csirke felső combbal is nagyon jó, főleg, ha  ropogósra pirul a bőre. A pác egyébként egyéni szoc. probléma, van aki szerecsendiót, van aki fahéjat ad hozzá, én mindkettőt.Hosszú recept, sok fűszer, jó kis ízek, és a modelljeim. Hús előkészítése: 10 – 15 perc + legalább 1 óra, de inkább több a hús pácolásáhozPita elkészítése: előkészítés kb. 35 – 40 perc, kelesztés kb. 1,5 óra, sütés kb. 30 percHozzávalók:a pácolt húshoz:1 kg csirkemell5 ek. olívaolaj3 gerezd fokhagyma összezúzva2 – 3 ek. szárított oregánó2 ek. majoránna2 tk. kakukkfű1 ek. édes nemes őrölt piros paprika3 – 4 tk. fahéj1 ek. só1 tk. frissen őrölt bors2 ek. nádcukorfél citrom levea pitához:3 dl langyos víz1 tk. cukor2,5 dkg friss élesztő50 dkg kenyérliszt (BL 80)2 tk. só2 ek. olajtálaláshoz:2 – 3 dl sűrű joghurt fokhagymával, sóval, borssalcsípős sült paprika krém vagy csilis fokhagymás joghurtlilahagymaparadicsomvékonyan felszeletelt kígyóuborkaElőször bepácoltam a húst. A fűszereket összekevertem az olívaolajjal és a megmosott, vékonyan felcsíkozott húsra öntöttem. Alaposan összeforgattam és lefedve jó pár órára a hűtőbe tettem. A húst akár már az elkészítés előtti este is bepácolhatjuk.  Egy kis doboz joghurtot sóval, borssal, 1 nagy gerezd fokhagymával és 2 – 3 ek. olívaolajjal alaposan elkevertem, hűtőbe tettem. Néhány evőkanálnyit kivettem belőle és szárított csilit adtam hozzá. Ezt is félretettem tálalásig. Ha van kedvünk, készíthetünk csípős krémet sült paprikából, kevés olívaolajjal, sóval, borssal, csilipehellyel.Elkészítettem a pitákat. A langyos vízbe beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, elkevertem és hagytam felfutni. Közben egy nagy tálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a közepébe pedig mélyedést készítettem. Beleöntöttem az élesztős vizet és az olajat. Dagasztani kezdtem. Amikor a tészta már sima és fényes volt, és nem tapadt a kezemhez, kelesztőtálba tettem a tésztát és tiszta konyharuhával letakarva 30-35 percig hagytam kelni. A már megkelt tésztát a tálból óvatosan lisztezett felületre fordítottam, majd 8 egyforma darabra vágtam és egyenként gömbölyítettem őket. Letakartam őket a konyharuhával és kb. 15 percig pihentettem. Ezután az összes gombócot 3 mm vékonyan kinyújtottam, igyekeztem szabályos kör alakúra nyújtani őket.  Megint letakartam őket a konyharuhával és pihentettem őket, amíg a sütőt előmelegítettem 220 fokra. A pitákat közvetlenül a sütőrácsra tettem, egyszerre csak 3 – 4 darabot, hogy legyen hely köztük. Amikor felpúposodtak, még 1 – 2 percig a sütőben hagytam őket, így szép, halvány aranybarnára sültek.A húst még azelőtt kivettem a hűtőből, hogy a pitát elkészítettem volna, így volt ideje kicsit felmelegedni. Egy vastag, öntöttvas sütőlapot a tűzre tettem, felforrósítottam és több részletben pirosra sütöttem a csirkemellcsíkokat.A gyros összeállításakor a pita egyik végét levágtam, majd mindenki alaposan teletömhette: joghurt, vékony paradicsom -és uborkakarikák, kevés lilahagyma, a sült hús, a tetejére paradicsom, uborka, lilahagyma, kevés joghurt és a csípős szósz, végül a pita levágott teteje.Az isteni pita receptje Limara Házi pékek alapkönyve c. könyvéből van (150. oldal)Facebookon itt találtok meg.Innen is szemezgethettekTejszínes joghurtkrém meggyzselévelKakaós – zabpelyhes szeletekNyári tortaRozmaringos sült édesburgonya főzelék