Colomba di Pasquale - Húsvéti galamb
- 2014.04.16.
- 3
Ismét egy olyan hagyományos olasz édességet hoztam, amelyet húsvétkor biztosan elkészítenek vagy a kényelmesebbek megvásárolnak...a húsvéti galamb történeteAnnak idején a görögök, egyiptomiak, majd a rómaiak vallásai szertartáskra készítettek galamb alakú kenyeret.A keresztények megtartották ezt a hagyományt,azzal, hogy a balamb a béke szimbóluma és a Biblia szerint az özönvíz után a Noé által elküldött galamb a csőrében olajággal tért vissza. ( a termékenység-később a béke jelképeként)Az étel fontos szerepet játszik az ünnepeken. Hagyományos ételek húsvétkor a bárány esetleg a kecske, az articsóka, valamint egy különleges húsvéti kenyér, amelyet ugyan régiónként változó összetevőkkel sütnek, de ajándékba szívesen adják barátoknak, rokonoknak.Tésztája és sütés közben illata is nagyon hasonlít a panettonéhoz, de ezt speciálisan csak húsvétkor készítik.
Alakja galambot formáz, tetejét még sütés előtt, durva, nagyszemű dekor-jégcukorral és hámozatlan egész mandulával szórják meg. Innen a neve: Colomba (galamb), és Pasquale (húsvét).Több legenda is kering eredete körül, ám a valóság az, hogy a milánói MOTTA cég,az 1930-as években készített egy panettonéhoz hasonló édes tésztát kimondottan a húsvéti ünnepekre.A MOTTA cég megbízta a
reklám művészposzterekre szakosodott
"Cassandre"-t, készítsen egy plakátot, rajta a szlogennel:" aki ismeri az édes tavaszt".
Motta húsvéti galamb2005-ben
a minisztérium előírta a
követelményeket,amennyiben a galamb nem felel meg az édes miniszteri rendeleteknek nem forgalmazható "galamb" néven,csak "húsvéti torta"-ként.Hozzávalók (1 formához számított adaggal):
A tésztához:30 dkg liszt15 g élesztő12,5 dkg vaj1 dl (37°-ra felmelegítve)10 dkg kristálycukor2 tojás1 tojássárgája4 dkg mazsola (rumba áztatva)fél marék kandírozott citrom-narancshéj