Torta Mimosa - egy nőnapi édesség

  • 2014.03.08.
  • 2

Ami nálunk a hóvirág, az aranyeső,-,mint első tavaszi virág, az olaszoknál az, a Mimóza..A virág beszerzése nem kisebb logisztikai feladat elé állította az általam harmadikként felkeresett virágboltot, de összejött,sikerült pár ágat kapnom.Ez a kedves, élénksárga apróvirágú, az akácfélék családjába tartozó növény, januártól-márciusig virágzik és az olasz férfiak nőnap alkalmából kedveskednek egy-egy ág Mimózával.A növény Tasmaniából (Ausztrália) származik, Toscana tengerpartjain sok van belőle.Nemcsak a családtagok, a kollégák, az ismerősök, hanem az üzletekben, a szupermarketekben is: március 8-án minden hölgyvásárló kap egy szálat. A női lélek puhaságát, bársonyosságát,
a törékenységet szimbolizálja.
Ezt az ünnepet egy csodás tortával koronázzák meg, a torta külsejét piskóta morzsával beborítva emlékeztet a Mimosa virágjára, így vált a Nemzetközi Nőnap szimbólumává és Észak-Olaszországban különösen elterjedt.De hogy is lesz ebből torta?

Hozzávalók:(2 db 20 cm-es piskóta tortalaphoz)4 egész közepes tojás8 tojássárgája200 g nádcukor200 g liszt40 g burgonyakeményítőcsipet sóA krémhez:300 ml friss tej300 ml tejszín200 g cukor8 tojássárgája55 g lisztvaníliapaszta v.rúd kikapart magjakezeletlen reszelt citromhéjSzirup:100 ml víz50 ml
ALCHERMES
-olasz likőr -

ennek híján, Cointreau likőrrel(a kristálytiszta likőr - amely a világ legegzotikusabb tájain érő, édes és keserű narancs héjának keverékén alapul)
vagy más likőrrel: én mandula vagy citrusokból készült likőrrel is el tudom képzelni..50 g cukorTejszínhab:200 ml 30%-os tejszín (állati)20 g cukor