Carne Vale

  • 2014.02.16.
  • 3

Az elnevezés a középkori
latin
carne levare,
„a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki.A
karnevál
vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” a
farsangi időszaknak
a farsangvasárnaptól
húshagyó keddig
tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik.A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan
január 6-ától (vízkereszttől)hamvazószerdáig
tart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált, mint jelmezes, táncos népünnepélyt a
húsvétot
megelőző 47. napon,
húshagyó kedden
rendezik meg és még aznap éjfélkor befejeződik.A carnevale szó a „carne” (portugál) „hús” szóból is levezethető: „búcsúzás a hústól”."wikipédia"Hozzávalók
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, v. keményítő100 g nádcukor150 g vaj3 tojás1 teáskanál szódabikarbóna1 tk. vanília kivonat1 ek. rumcsipet sóPorcukorOlaj a sütéshezCiambelle fritte dolci di CarnevaleElkészítéseMérd ki a
lisztet, cukrot, olvasztott vajat, a tojást,a sót, a szódabikarbónát és a vaníliát egy tálba és jól keverd össze
kézzel.
A rumot is öntsd hozzá.Gyúrd össze jól, de ne legyen nagyon lágy, mert nehéz lesz vele dolgozni. Csomagold Folpackba és tedd be a hűtőbe fél órára.Vedd ki a tésztát, nyújtsd ki egy sodrófával, körülbelül fél centiméterre.
Két különböző méretű fánkszaggatóval-ezek hiányában két pohárral szaggasd ki a fánkokat..