Egy tojás, sok karamell

  • 2013.11.16.
  • 9

Még kislány voltam, mikor először ettem ebből a sütiből, nem múlt el ünnep és alkalom,hogy ne készítette volna el, ha az unokáit várta az én nagymamám..Mostanában, ha minden igaz, marlenkának hívják,de nálunk egyszerűen csak "egytojásos" volt a neve.(bár az nem tartalmaz kávét és morzsát is láttam a tetején, szóval olyan, de teljesen más
- ahogy a lányom mondaná)Ha elkészítenéd:
főzz pár adag erős kávét-legyen úgy 1 dl,a tésztához készíts elő:50 dkg átszitált lisztet,1 közepes tojást,10 dkg kristálycukrot,12 dkg vajat,kevés tejet
és mokkáskanálnyi szódabikarbónátA hozzávalókat dolgozd össze és 5 egyenlő részre oszd el, gyúrd gombócokká és takard le, hogy ne száradjon ki.Egyenként nyújtsd egy kisebb tepsi méretűre,amit papírral béleltél, majd
szurkáld
meg
villával ,hogy elkerüld a hólyagosodást.Előmelegített, légkeverés nélküli, 175 °C-os sütőben nagyon hamar megsül-kb. 5-8 perc alatt. Ne legyen sötét-ezért nagyon kell figyelni.Ha egyenként megsütöd, majd egymásra rakod a tésztalapokat, már készülhet is a krém.A krémhez szükséges:1 liter tej,8-10 dkg kukoricakeményítő,15 dkg cukor,1 dl erős feketekávé(ha gyerekeknek készíted-gabonakávét használj-ez koffeinmentes)12 dkg vaj,vanília.Karamellizáljunk
cukrot-szárazon. Kis lángon, egyenletes karamell színűre,hogy ne piruljon tovább, tegyük az edény alját hideg vízbe. Engedjük fel a feketekávéval, ezt óvatosan végezzük, mert a felcsapódó gőz nagyon éget!A tejből ,úgy 2 dl-t vegyünk el és a kukoricakeményítővel keverjük simára, a többi tejet forraljuk fel,adjuk hozzá a karamellizált cukros kávét és a keményítős tejet,főzzük, amíg sűrűsödni kezd, húzzuk le a tűzről,végül a vajjal is keverjük el.Miután kihűlt a krém, osszuk négy egyenlő részre és osszuk el a lapokra simítva..Ha pár órát kibírunk anélkül, hogy megdézsmálnánk, egészen megpuhul a tészta a krémtől és mennyei uzsonnasütemény lesz a kv mellé.

Címkék

Kávé Karamell