Blackberry crostata - szedres pite

  • 2013.07.25.
  • 9

Olyan sokféle gyümölcsnek van most szezonja, hogy alig győzzük kihasználni, csodás ízük, illatuk hetekre belengi a konyhát.Sajnálnám lekvárnak megfőzni -persze nagyon szeretném - ezért általában a pite győz..És ha pite, akkor bogyós gyümölcs ,amiből most van bőven.Ehhez a pitéhez nem kell sok hozzávaló és nagyon hamar elkészül.tészta hozzávalói:150 g liszt-ami lehet fehér vagy tönköly100 g kristálycukor100 g vaj!kis marék durvára vágott héjas mogyorópici só1/2 tk. szódabikarbónacsipet gyömbérA tésztát hirtelen felindulásból összegyúrjuk, folpack-ba csomagoljuk és 1/2 órára hűtőbe tesszük.Addig elkészíthetjük a töltelékét:250 g-azaz egy doboz ricotta100 ml állati tejszín ( nem hulala vagy ilyesmi)150-200 g szeder1 tk. vaníliapasztaA szeder felét egy villával összetörjük és a tejszínnel, vaníliával kikevert ricottához adjuk.A tészta 1/2 órás pihenőidejének letelte után , annak 1/3 -át tegyük félre a többit nyomkodjuk bele a piteformába. A selymes és gyönyörű színű ricotta krémet simítsuk rá a tésztára, majd a maradék tésztát egyszerűen morzsoljuk a krém tetejére. Ha maradt egy kevés durvára vágott mogyorónk, szórjuk meg vele ezt az "édest" és tereljük be a 175 °C-ra előmelegített sütőbe, ahol süssük 25-30 percig.
Nem kell rá porcukor sem, csak győzzük kivárni, amíg meghűl..