Mandulás Crostata ricottával

  • 2013.04.08.
  • 0

Vaj nélkül, boldogan..Ez egy finom ricotta torta,de mivel vaj nélkül készült, nagyon könnyű, csak néhány kanál olívaolaj van benne.Ez szerelem..A
crostata
egy
olasz
sült
lepény
, egyfajta
pite.
Olaszországban különböző elnevezése van területenként.Nápolyban: coppi


Lombardiában: fogliateA legkorábban megjelent recept egy bizonyos Martino da Como szakácskönyvében lett lejegyezve 1465 körül.Hasonló a francia galette, a crostata rusztikus szabad formájú változata, egy nyitott gyümölcstorta, amely szintén egy lemezen sült pite.A hagyományos crostata általában három rétegű, az omlós tészta ízesített, tisztított zsiradékot tartalmaz.
Az édes és sós crostaták variációja végtelen. Az édes variációknál gyakran használnak gyümölcsöt tölteléknek: általában kajszi-és őszibarack, cseresznye, nektarin,és bogyós gyümölcsök.A crostata tésztáját elő kell sütni, majd megtölteni a krémmel, tetejére friss gyümölcsöket halmozni- ezt nevezik crostata di frutta.A modern változatokban Nutella tölteléket is használnak-ez a crostata alla NutellaEzt a crostatat ricottával készítettem.A ricotta:a ricotta semleges, inkább a tej ízkarakterét hordozza, lágy, krémszerű.
A sajtkészítéskor megmaradt és újramelegített (innen az olasz szó, újrafőtt) tejsavó, melyet aztán lecsöpögtetnek.A ricotta felhasználási köre hasonlít a mascarpone és a tejszínéhez: édes és sós ételekhez is illik, gazdagítja, krémesíti, teltté teszi őket.
Létezik egyszerű, friss, valamint préselt, érlelt, ízesített változata is: utóbbi sajtként tésztaételekre reszelve használják. Desszertek főszereplője is lehet, de a szicíliai édességekben inkább markáns ízekkel egészítik ki, a cannoliban vagy a cassatában kandírozott narancshéjjal, csokoládéval, a Húsvétkor fogyasztott nápolyi tortában citromhéjjal. Spenóttal lasagnéban, ravioliban, padlizsánnal, gombócnak, fánknak, fasírtnak, pudingnak, stb.A crostata receptje:100 g finomliszt150 g tönkölybúza liszt70 g pörkölt mandula150 g barna cukor10 ek. olívaolaj100 ml. melegvíz1/2 tk. sütőporcsipet vanília