Csíkos mogyorótorta

  • 2013.04.25.
  • 2

Egy jó desszerthez nem kell mindig órákat eltölteni az előkészítéssel és a sütéssel.Vannak igazán gyorsan elkészíthető édességek is, amit még csak sütni sem kell.
Én most egy ilyet készítettem és igazán szépen mutat desszertgyűrűben rétegezve is.Az irodalomból és tárgyi emlékek alapján tudjuk, hogy a mogyorót már a görögök és a rómaiak is kedvelték és termelték. Az ő közvetítésükkel került el a Földközi-tenger környékéről Európa más vidékeire.Nem is gondolnánk, de a mogyoró egy a nyírfafélék családjának egyik nemzetsége, és már az őskorban is kedvelt volt ehető termése miatt.
A mogyoró termése értékes tápanyag: mintegy 60% zsírt, 14% fehérjét, 5
mg/100 g
C-vitamint
tartalmaz. Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalma. Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
20 dkg őrölt mogyoró,
10 dkg omlós keksz,
7 dkg vaj,
4 nagy tojás sárgája,
3 dl tej,
1 dl 30 %-os tejszín,
10 dkg étcsokoládé,
cukor,
kevés porcukor,
1,5 dl természetes almapektin
kb. 1 dl
mogyorólikőr1.





Törjük össze a kekszet, keverjük el 10 dkg mogyoróval, az olvasztott vajjal és egy kevés mogyorólikőrrel. Lapogassuk kapcsos tortaforma aljába a sütemény alapját2.






A sárgákat verjük fehéredésig 4 evőkanál cukorral, keverjük hozzá a tejet, és a maradék mogyorót. Takarékon főzzük sűrűsödésig a krémet, keverjünk hozzá egy kevés mogyorólikőrt3.






Felezzük el a krémet (2-2 dl), az egyik részhez keverjük hozzá az apróra tört csokoládét (2 kocka kivételével), majd szedjük a krémet a formába, tegyük a hűtőbe 10 percre4.






A másik adag mogyorós krémhez keverjük a természetes almapektin felét és a maradék két kocka csokit olvasszuk a csokis krémbe, tegyük vissza a hűtőbe.5.





Verjük fel a tejszínt –ehhez is keverjünk hozzá a maradék almapektint csapott evőkanál porcukorral, kenjük a habot a torta tetejére, hűtsük legalább 3-4 órán át a hűtőben.Egyszemélyes mini tortaként is elkészíthetjük külön tányérokban.