Boston Creme Pie

  • 2013.04.29.
  • 3

A
bostoni
krémtorta..Az USA-ban több államnak is van hivatalos és elismert desszertje.Massachusetts-nek 1996. december 12.-én lett a
hivatalos desszertje
a" Boston Creme Pie ".Az étterem szerepelt a
TOP 15 „Ikonikus éttermek Amerikában” között is, amely díjnyertes étteremben született ez a csodás Boston Creme Pie – azaz a Bostoni krémtorta.A Boston Cream Pie történeteA hajdani New England és Pennsylvania holland szakácsai ismertek voltak süteményeikről, tortáikról (cake) és pitéikről (pie). A kettő közötti különbség sokszor azon dőlt el, hogy miben sütötték a süteményt. A 19. század közepén a pite-tepsi gyakoribb volt, mint a tortaforma, így aztán a terméket is gyakrabban nevezték pitének. Az első változatokat még mindenképpen pite-tepsiben sütötték.1855-ben nyit Boston első hideg-meleg folyóvizes, liftes hotelja
(hideg-meleg folyóvizes, liftes!),
a Parker House Hotel (ma:
Omni Parker House Hotel). Ebben a hotelban készített először egy francia chef, bizonyos Sanzian a Boston Cream Pie-t, igaz, kezdetben még másként nevezték, és a neve
Chocolate Cream Pie, vagyParker House Chocolate Cream Pie
volt.A 15 emeletes 551 szobás és lakosztályos Hotel
1900 körül..
..és ma1887 -
A Boston Cream Pie
(ami lényegében nem is pie)
egyik legautentikusabb receptje a 19. század második feléből (1887) származik, s Mrs.Fanny L. Gillette, és a Fehér Ház inasa, Hugo Ziemann adják közre.
A szerzők szakácskönyve
(The White House Cook Book)
a First Ladies okulására íródott a következő ajánlással:“TO THE WIVES OF OUR PRESIDENTS, THOSE NOBLE WOMEN WHO HAVE GRACED THE WHITE HOUSE, AND WHOSE NAMES AND MEMORIES ARE DEAR TO ALL AMERICANS, THIS VOLUME IS AFFECTIONATELY DEDICATED BY THE AUTHOR.”ford.:"az elnökeink feleségeinek, azoknak a nemes nőknek akik tiszteletüket tették a fehér házban, és azokhoz a nevekhez és emlékekhez, amik kedvesek minden amerikainak, ezt a kötetet
nekik szentelte a szerző"Abban az időben, amikor a Mrs.Fanny L. Gillette a könyvet írta, a “pie” és a “cakes” még igen közel álltak egymáshoz és nem különültek még el olyan egyértelműen, mint ma.
forrás:
www.foodandwine.huTürelmetlenségem ára:
a krém akkor még nem dermedt meg, bezzeg mára jó lett..az ízéből persze ez semmit nem veszít.