Gluténmentes répatorta

  • 2013.03.31.
  • 8

Gluténmentes répatortaNem szeretem a "mentes" dolgokat, talán csak az ásványvízben. Mert a sörben legyen alkohol, a kávéban koffein..Ebben a tortában viszont nincs liszt, ami nem is hiányzik belőle-sőt hasznára vált, mert nemcsak, hogy omlósabb, lágyabb lett a tésztája, de a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.a tészta hozzávalói:180 g reszelt sárgarépa150 g burgonya v. kukorilakeményítő50 g mazsola80 g durvára vágott dió1/2 tk. szódabikarbóna1 tk. őrölt fahéj1/4 tk. őrölt szegfűszeg1/4 tk. őrölt szerecsendió1/4 tk. só3 tojás100 g barna cukor150 ml olvasztott vajA mazsolát áztassuk be meleg vízbe-kevés rummal, a
megpucolt répákat reszeljük le finomra, a diót vágjuk durvára.Szitáljuk egy tálba a keményítőt, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót-keverjük összeEgy másik tálba üssünk le egy egész tojást és két sárgáját a 40 g
barnacukorral, géppel keverjük habosra.A harmadik tálban verjünk fel két tojásfehérjét, adjuk hozzá a maradék 60 g barnacukrot fokozatosan és verjük kemény habbá.A száraz hozzávalókat adjuk a tojássárgája-cukor keverékéhez egy kevés fehérje habbal lazítsuk. Egyenként mehet hozzá a reszelt répa, a dió, a mazsola-minden hozzávalót egyenként keverjünk el. Végül spatulával óvatosan hozzákeverhetjük a felvert tojásfehérje habját.Egy 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk el benne a tésztát, süssük 180 °C-on,
60 percen keresztül, majd ellenőrizzük, hogy átsült-e.A kihűlt tortát koronázzuk meg egy finom krémmel:250 g natúr krémsajt50 g porcukor2 tk. vaj
Keverjük géppel keverjük krémesre és kenjük rusztikusan a torta tetejére, kettévágva meg is tölthetjük vele.
Díszítsük dióval és marcipánrépákkal, de a kandírozott sárgarépa is jól mutat
a tetején.
Kellemes húsvéti ünnepeket.