Patisszonkrémleves

  • 2013.09.05.
  • 7



Először is, az MTA azt javasolta, hogy a szóban forgó étel nevét egybeírjam. Simán kötőjelet kapott volna általam! Ennyit a nyelvtanról. A tököt anyukám lopta ki tesóm "batyujából", mondván van neki elég. Pihent vagy 2 hetet a hűtőben. Csallóközben nagyon menő ezt rántani. Tudtam, hogy jobb sorsra érdemes. A férj talán remélte, ebből sem készül semmi. Legfeljebb a rántott verziót üdvözölte volna. Nagy pech. :)Patisszonkrémleveskb. 1kg-os patisszon1 nagy vagy 2 kisebb burgonya1 kisebb vöröshagyma1 gerezd fokhagyma2 evőkanál olívaolaj200 ml tejszín1-2 ág kakukkfűfrissen őrölt fekete bors
bio leveskocka (bezony ám!) vagy 0,5 ml húslevessóopcionális: frissen őrölt szerecsendió

A hagymát felaprítottam, az olajon megpároltam. Hozzáadtam az apróra darabolt fokhagymát, megfuttattam, majd rádobtam a a meghámozott, kockákra darabolt tököt is. Fedő alatt pároltam kicsit, gyakran keverve rajta. Jöhetett bele a hámozott, kockákra vágott krumpli is. Vízzel felengedtem, beledobtam az ízesítőket, fűszereket. A kakukkfű a kulcs, ki ne hagyjuk! Addig főztem, míg a krumpli is megpuhult. A kakukkfüvet kiszedtem belőle, s botmixerrel krémesre varázsoltam. Beleöntöttem a tejszínt, kettőt-hármat rottyant, majd elzártam a lángot. Krutonnal a legfinomabb.