Szedres-őszibarackos focaccia

  • 2013.08.14.
  • 3



Jamie Oliver után szabadon. Na jó, fogalmam sincs, ilyet konkrétan sütött-e már, de az első gyümölcsös "pogaccsa" (ahogy családon belül nevezzük) elkészítését tőle láttam. Epres vagy meggyes volt, azt hiszem. Anno tüstént kiviteleztem. Jó rég volt már, ideje volt újra alkotni a témában. (Sós azóta is készült.) Előbányásztam hát a Szakácsok könyvét, s belőle a receptet. Az összetevőket tartottam csak meg (nagyjából), az elkészítés menetét leegyszerűsítettem. Hasonló tészta sikeredett belőle, mint Limara lepénykenyere. Aki habkönnyű lepényre vágyik, lapozzon! Az alábbi mennyiségből szárított paradicsomosat is sütöttem, a mennyiséget tehát felezzük.
Szedres-őszibarackos focacciaA tésztához:350 g langyos víz 525 g finomliszt (nálam tk. tönkölyliszttel keverve)fél tasak szárított élesztő 1 evőkanál olívaolaj + egy kevés a tetejére és/vagy a nyújtáshoz1 teáskanál só(Az eredeti recept, amit egyszerű, puha, fehér tésztaként jegyeznek plusz 10 g malátakivonatot és másfél evőkanál sót ír. Meg egy csomó mindent, amit
átléptem, kész!)A tetejére:2 őszibarack18-20 szem szeder3 teáskanál cukor3 teáskanál méz3 teáskanál őrölt mandula
A hozzávalókat egy kelesztőtálba öntöttem
és hólyagosra dagasztottam. Lefedve kelni hagytam. (Másfél órát is várt tán rám,szegény!) A megkelt tészta felét deszkára borította, átgyúrtam, majd kb. 20x30 cm-es téglalappá sodortam ki. 5-10 percet hagytam emígy pihenni/kelni. A tetejére ujjbeggyel lyukakat nyomtam (kihagyható lépés), ráhelyeztem a hámozott, szeletelt barackot és a szedret. Megszórtam a cukorral, mandulával, rácsepegtettem a mézet. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percet alatt sült készre.