Csokis-cseresznyés batyu

  • 2013.06.27.
  • 1



Nem szeretem a cseresznyét. Szerencsétlen hozzávalónak tartom, semmibe se jó. Kivéve a rétest, de azt meghagyom nagyanyámnak, aki a világ legjobb rétesét süti. Azt az igazi "gyüge" rétest, amiben még a rétegek is összeolvadnak. Almával, rengeteg mákkal. Ezzel pedig nem lehet versenyezni. Az udvaron viszont van egy fa, tele terméssel. Étcsokival, fűszerekkel varázsoltam ehetővé. Kiskorú díjazta.Csokis-cseresznyés batyu1 csomag leveles tészta12 kocka étcsokoládé (nálam most 70 és 74 százalék kakaótartalommal, köszi Lidl)30-40 dkg magozott cseresznye2 evőkanál méz 2 csipet őrölt szerecsendió 2 csipet őrölt gyömbér1 tojás a meghintéshez porcukor (hagyományos vagy xilitből)

A kimagozott cseresznyét lábosban tűzre dobtam, s fedő alatt puhára pároltam. Ekkor hozzáadtam a mézet és a fúszereket. A fedőt levéve kis lángon összerottyantottam, amolyan lekvársűrűségűre. Félretettem hűlni. A leveles tésztát vékonyra nyújtottam, majd 12 négyzetre vágtam (a szabályosságukat tekintve legyünk jóindulatúak). A cseresznyeszószból 1-2 teáskanállal juttattam mindegyikre, míg el nem fogyott az anyag. Egy-egy nagy kocka étcsokoládé is került rájuk. A sarkakat felvert tojással összeragasztva batyut formáltam mindegyik négyzetből. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva lekentem őket a maradék tojással. 200 fokra előmelegített sütőben lettek aranybarnák, fogalmam sincs, mennyi idő alatt. A porcukor kell rá, kivéve, ha nem vagyunk túl édesszájúak.