Pelmenyi – vagy ravioli, vagy barátfüle, vagy ...

  • 2016.10.27.
  • 7

A pelmenyi – пельмени – hússal töltött, főtt tésztaspecialitás, az orosz konyha „zászlóshajója”, a scsi, a szoljanka, a borscs, a vinaigrette és sok más kitűnő étel mellett. Hasonló hússal töltött tészták a világ sok országában ismertek és készülnek, mint például az olasz ravioli vagy a magyar húsos derelye/barátfüle.A pelmenyi tésztája a legegyszerűbb tészta, csak lisztet és tojást tartalmaz. A töltelék: darált hús – általában marha- és sertéshús fele-fele arányban (az eredeti orosz receptben 45% marha-, 35% birka-, és 20% sertéshús) –, hagyma, só, bors. A pelmenyit, miután elkészült, pár napra le kell fagyasztani, mert a fagyasztás adja meg egyedi ízét. Ez a fagyasztás/hőkezelés különbözteti meg a szibériai pelmenyit a többi hússal töltött tésztától.Tovább »