Almás pite - kettes verzió

  • 2015.10.15.
  • 0

Így ősszel, amikor már megjelenik mindenhol a csodás téli gyümölcs, az alma, eljön az almás piték, sütemények ideje. Nekem ez a gyermekkor, a nagymamám konyhájának illatát varázsolja ide. Ezért kihagyhatatlan.Szerintem az almás pite is egy "ahány ház, annyi szokás" műfaj, mindenkinek van egy tuti receptje. Úgy csodálom azokat, akik csak úgy "összedobják" percek alatt.
Nekem ezt most anyukám füzetét, – ahol talán már említettem, csak mennyiségek szerepelnek, leírások nem – és a világhálón található recepteket tanulmányozva sikerült "összedobnom". Jó lett. Hozzávalók: 250 g liszt, 250 g kristály cukor, 2 tojás, 100 g vaj, 100 g tejföl, 1 sütőpor, 1 csipet só, vaj a tepsi kenéséhez, 1 ek zsemlemorzsaA töltelékhez: 1 kg alma, 150 g kristály cukor, 1 citrom lereszelt héja, 1 tk vaníliakivonat, vagy vaníliás cukor, fahéj, ízlés szerintElkészítés: Hámozzuk, majd reszeljük le az almát. Adjuk hozzá a cukrot, a citromhéjat, a vaníliakivonatot és a fahéjat.
Egy tálban keverjük ki a cukrot a tojással, adjuk hozzá a tejfölt, a sót és a vajjal összemorzsolt sütőporos lisztet. A masszát dolgozzuk össze.A tésztát osszuk két részre, a részeket nyújtsuk ki. Helyezzük az egyik részt egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, szórjuk meg a zsemlemorzsával és halmozzuk rá az almatölteléket. Ezután a másik tésztalapot is tegyük az almára.A sütemény tetejét szurkáljuk meg villával majd 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg.
Az almás tölteléket, sütés előtt egy serpenyőben néhány perc alatt meg is párolhatjuk, ekkor a töltelék kevésbé rusztikus, krémesebb lesz.Tálaláskor a süteményt szórjuk meg porcukorral.Almás receptek a blogon:
AlmatortaTarte Tatin
Almafánk
Almapalacsinta