Pita falafellel

  • 2013.05.13.
  • 7

Falafelt nagyon sokat ettem Angliában, -mikor ott éltem-, legtöbbször török étteremben, vagy készen vásárolt mélyhűtött verzióban. Most már itthon is sok helyen lehet kapni készen. Az elmúlt pár hétben több blogon is találkoztam vele, így kedvet kaptam hozzá, hogy magam is elkészítsem. Végül Trollanyu receptjét vettem alapul (tetszett, hogy nem kell bele se tojás, se liszt, se zsemlemorzsa), de az olajban való sütésnél szétesett a mintapéldányom, így utólag kénytelen voltam hozzáadni tojást és zsemlemorzsát, de most kis kutakodás után rájöttem mi volt a gond. Az eredeti falafelben nincs tojás, se zsemlemorzsa, viszont száraz csicseriborsóból készül, amit alaposan beáztatnak előző nap, majd másnap leturmixolják a többi összetevővel együtt. Én viszont most konzerv, előfőzött verziót használtam, no majd legközelebb. :)1 konzerv csicseriborsófél csokor friss petrezselyemzöld1 tk római kömény1 tk chilisó,bors1 hagyma felaprítva2-3 gerezd fokhagyma felaprítvapici sütőporpici szódabikarbóna1 tojáskevés zsemlemorzsa Hozzávalókat botmixerezzük, végén szódabikarbónát, sütőport, tojást, zsemlemorzsát is hozzáadjuk, majd kis golyókat formázunk belőlük és kevés olajban lassú tűzön jó alaposan átsütjük, én most wokban sütöttem és szépen átsült a belsejük is. Salátával, reszelt sárgarépával, savanyú uborkával és joghurtos fokhagymás szósszal fogyasztottuk.A pitákat pedig az alábbi recept alapján készítettem, de legközelebb nagyobbra nyújtom ki, mert most elég picik lettek, így kevés dolog fért bele, picit jobban hasonlítottak zsemlékre. Ezt leszámítva finomak lettek és nagyon jó érzés volt kivenni őket a sütőből, mert nagyon kis helyesek lettek.450 g liszt25 g élesztő 310 ml vízpici só, cukor12 g olívaolaj
Hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd olívaolajjal kikent tálba tesszük, tetejére is tegyünk olajat, ezután 90 percet kelesszük. Majd lisztezett felületen felosztjuk 6-7 darabra. Nedves konyharuhával letakarjuk őket és 20 percen át megint pihentetjük. Átgyúrjuk őket kis gombócokká, majd kis köröket nyújtunk belőlük. 250 C-ra előmelegített sütőbe tesszük a lisztes felükkel a sütőlapra, amint felpúposodik a közepe a pitánknak fordítsuk meg és még kb 6 percet süssük.