5 pozitívum + még sokkal több az olívaolajról

  • 2018.07.16.
  • 7

Az olívaolaj a mediterrán életmód egyik fő alapanyaga, ebben a témában már nagyon sok kutatás és szakvélemény született, miszerint mennyire jó hatással van a szervezetünkre. Így aztán a spanyol viaszt én sem fogom feltalálni, csupán rávilágítanék a legfontosabb tényezőkre, valamint néhány tévhitet is eloszlatnék. Itt egyébként már írtam az olívaolajról, amikor egy családi olajbogyó feldolgozó üzemben jártam.Van egy elég régi könyvem, ami a krétai emberek kiemelkedő egészségi állapotából kiindulva elemzi az életmódjukat. Az egyik szembetűnő eltérés Görögország többi részéhez és a világ többi országához képest az a magas olívaolaj fogyasztás, hiszen évente 34 l-t fogyasztanak az értékes olajból. Részben ennek is köszönhető a krétai emberek rendkívül jó egészségi állapota.Az olívaolaj a teljes mediterrán régióban elterjedt és népszerű, valamint azon kívül is. Jelenleg az egyik  legnagyobb olajbogyó termelő ország Olaszország. Kis hazánkban is egyre népszerűbb, ami szuper hír, azonban még mindig nem fogyasztjuk elegen és eleget. Tudjuk, hogy egészséges, jó hatású alapanyag, annyira mégse terjedt el a minden napjainkban, van még min javítanunk.Most arra szeretnék rávilágítani, hogy mennyire széleskörű a pozitív hatásainak a listája, így talán ez majd téged is meggyőz erről. A fogyasztás mikéntje szempontjából külön kell választani, hogy hidegen, pl. salátára öntve fogyasztjuk, vagy főzéshez. Salátához a leginkább javasolt az extra szűz olívaolaj, míg főzéshez inkább a szűz, vagy finomított változatokat használjuk.Én egy hónapja kezdtem el tudatosan extraszűz olívaolajat fogyasztani minden nap. Hol a salátámra teszek belőle, vagy a kisült pizza tetejére, esetleg mártogatósként használom egy gyors előételnek. Az én esetemben például a meglévő IR-es probléma miatt javasolt, hiszen jótékonyan hat a szénhidrátanyagcserére, javítja a vele együtt fogyasztott étel glikémiás indexét is. Általános gyulladáscsökkentő és bélrendszeri regeneráló hatásának köszönhetően javítja a közérzetet is. Meg persze megelőzően hat minden másra is. Végülis ha belegondolunk abba, hogy 6000 éves leletek is vannak arra vonatkozóan, hogy az emberiség tudatosan használja étkezéshez, akkor elhihetjük, hogy valóban nagyon jó dologról van szó.Pontosan milyen pozitív hatásai vannak?Érdemes már megelőzésként rendszeresen fogyasztani, viszont a már kialakult problémák esetében is pozitívan hat.Szív- és érrendszer – Magas telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően az egyéb zsírok nem tudnak lerakódni az érrendszerben, ezáltal az érrendszer lassabban meszesedik, hatására a vérnyomás is csökkenhet.Cukorbetegség és IR, elhízás esetén – magas tápanyagtartalmának és alacsony glikémiás indexének köszönhetően segít a jóllakottság érzésben, ha pl a salátádat tápláló olívaolajjal, esetleg olajbogyóval gazdagítod. Gyomor- epe- és bélbántalmak esetén – hatékonyan javítja az emésztést, segít a gyomor puffadásos, valamint a bél gyulladásos problémáinak kezelésében. Gyorsabb és hatékonyabb lesz az emésztés, megakadályozza az epekőképződést és a májat érintő problémákra is pozitívan hatBőröregedése ellen – Magas E-, A-, D-vitamin és béta-karotin tartalma miatt antioxidáns hatású, ami pedig védi a bőrt a szabad gyököktől. A bőrre való hatása fogyasztva, valamint külsőleg a bőrre használva is hat. Reumás, gyulladás elleni hatása főként az omega 3 tartalmának köszönhető.Ahhoz, hogy pozitív eredményeket várhassunk kitartóan való fogyasztása esetén fontos, hogy minőségi terméket válasszunk, valamint néhány tévhitet is eloszlassunk.Tények és tévhitek:sötétített üvegben, vagy fémdobozban, de minimum flakon helyett üvegben vanelső préselésből készült, azaz nem a hírhedt sansa, vagyis pogácsaolajról van szórendkívül hőstabil anyag, így akár 200 fokon is biztonságosan süthetünk benneA sötétített üveg azért fontos, mert az olaj érzékeny a közvetlen napfényre, így gyorsabban indul el az avasodási folyamat.Az első préselés azért fontos, mert ez kizárólag mechanikai úton történik,  míg a jóval olcsóbb pogácsaolaj az első préselés során keletkezett melléktermék másodszori préselését jelenti. Ekkor viszont már oldószert adnak hozzá, hogy újabb adag olajat tudjanak kinyerni. A kész pogácsaolaj viszont csak 1%-ban tartalmaz olívaolajat, így ennek a fogyasztásától aligha várhatunk pozitív eredményt. Ez a terméket például a mediterrán országokban is nem is lehet eladni. Itthon leginkább a hipermarketekben találkozhatunk ezzel a termékkel, ára jóval alacsonyabb a minőségi változatoknál.A két termék ára közötti különbség így már rögtön nem tűnik olyan soknak. Figyelem, inkább vásárolj kisebb mennyiséget, de az valóban jó minőségű legyen!*A cikket a Bottega del Tartuffo – Budapest olasz ínyencségek boltja (Budagyönyge Bevásárlóközpont) támogatta. Véleményemet ez nem módosította, ettől függetlenül őszintén a tapasztalataimra hivatkozva írtam le véleményemet, meglátásaimat.