Spárgás bulgurrizottó és narancsos kacsacomb

  • 2018.06.09.
  • 5

A spárga szezon végét sikerült elkapni, újjonc vagyok a témában, hiszen eddig nem nagyon használtam alapanyagként és étteremben se gyakran botlottam bele. 
Jótékony hatásainak egész sorát lehet felsorolni, ilyen például az, hogy gazdag B, C, A, E és B vitaminokban, valamint folsavban, mangánban és kalciumban is. Ezen kívül gazdag fehérje és rost forrás, de még mindig nincs vége, ugyanis foszforban, cinkben és vasban is gazdag.
A népi gyógyászatban is népszerű, hiszen hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is. Na de azért ritka az, hogy ennyire tudatosan választana az ember zöldséget, így én leginkább a kíváncsiságom miatt vettem, meg azért, mert az eddigi emlékeim jók voltak a spárgával kapcsolatban.
Egy további fontos előnye, hogy akár a különböző drága, gyógyszertárakban kapható probiotikumok is helyettesíthetők vele, mivel a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását. Mondjuk ehhez gondolom éjjel nappal spárgát kellene enni. 

Hozzávalók:
200 g bulgur
1 csokor zöldspárga (szívem szerint az extra vékony spárgasípokat vettem volna, de sajnos ilyen nem találtam a piacon, ez is nagyon finom volt)
1 fej vöröshagyma
1 csapott mokkáskanál fűszerpaprika
2 gerezd gokhagyma
3 ek növényi zsiradék olvasztva (én most olívaolajat használtam)
1 dl száraz fehérbor
kb. 1 liter zöldség alaplé

Kacsacombhoz:
3-4 kacsacomb
2 evőkanál mustár
1 narancs héja
1 evőkanál olaj
2 evőkanál narancslikőr (vagy helyettesíthető narancslé + vodka kombóval)
só ízlés szerint

Elkészítése:
A húshoz a pácot összekeverem, majd beleforgatom a csontos húst és hűtőben lefedve állni hagyom egy napot, vagy minimum 5-6 órát.
A rizottóhoz  a hagymát apróra vágom, majd olajon megfuttatom, hozzáadom a bulgurt is, pár percig pirítom, majd, lehúzom a tűzről és hozzáadom a fűszerpaprikát és az áttört fokhagymát. Felöntöm a borral, majd átkeverem, amíg az alkohol elpárolog, aztán mehet bele egy merőkanálnyi alaplé is és kevergetem. A rizottót kevergetem és ahogy elfő az alaplé elöntöm vele újra addig, amíg puhára fő a bulgur.
Közben a spárgasípokat meghajlítom, el fog törni a fás résznél, a megmaradt sípokat 1-2 cm-es darabokra vágom és hozzáadom a rizottóhoz, vagy egészben is bele lehet keverni.
A kacsacombokat 200 fokra előmelegített sütőben készre sütöm.
Én most úgy vagyok a spárgával való kapcsolatom kapcsán, hogy jó-jó finom volt ez a recept, de azért nem enném ezt éjjel nappal. De amúgy pozitívan csalódtam és annak is nagyon örültem, hogy a férj is szívesen megette.