Így egyél, hogy megdícsérjen a dietetikus!!!

  • 2018.05.22.
  • 4

Már 4 éve, hogy az IR diéta, vagyis a cukormentes, lassan- és gyorsan felszívódó szénhidrát diéta elveit követem és az utóbbi egy évben sokat javult a közérzetem és az állóképességem, amióta a diétára és az edzésre is jobban odafigyelek. A blogon azokat a recepteket, amiket ez alapján készítettem, az okos szénhidrátok menüpont alatt gyűjtöttem össze itt egy kicsit általánosabban, itt pedig a recepteket. Ugyan korábban is voltam már dietetikusnál, azóta sokkal jobban odafigyelek mindenre, sok szokásomat módosítottam a témában és a blogolásban is, új receptek kitalálásában, arról viszont kicsit meg is feledkeztem, hogy időnként újra és újra egyeztessek  szakértő dietetikussal. Ezen most módosítok,  leginkább a saját magam megnyugtatása miatt volt ez fontos nekem és mivel számomra is hasznos volt, amiket hallottam gondoltam veletek is megosztom.
Koroly Rékát kerestem meg, aki dietetikusként a PeriodX Rendelőintézetben dolgozik.
Réka hozzá állása már az elejétől nagyon szimpatikus volt, mert rugalmasan, emberközpontúan áll a témához. Egyetért abban, hogy mindenkinek egyénileg kell kialakítania azt a diétát, ami illik az életviteléhez, az igényeihez, ízléséhez. Persze a diéta alapelveit betartva. 

Kezdésként az volt a feladatom, hogy legalább 2 hétig írjam az étkezési naplómat. Természetesen szigorúan becsületesen, az esetleges bűnözéseket is bevallottam benne, amiből szerencsére nagyon kevés volt.
A diéta elején még fontos volt, hogy mérjem a szükséges szénhidrátok mennyiségét, de jelenleg már igazából többnyire ránézésre tudom, hogy mennyire van szükségem. Amúgy szerencsének mondhatom magam, mert a diéta, rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott életvitel mellett tök jól vagyok, így ha néha megbotlik az ember és becsúszik egy kis bűnözés, attól nem dől össze a világ, nem okoz rosszullétet.
Mutatok néhány reggeli, ebéd, vacsora, valamint kisétkezés ötletet, amik nálam beváltak. A tejtermékekkel az utóbbi időben kissé meggyűlt a bajom, ezért a a mostanában készült receptek inkább tejmentesek. 

Reggelik
Nálam a reggeli a legfontosabb olyan szempontból, hogy maximalista módon betartom és tudom, hogy jól indul a napom. Fontos, hogy kényelmes tempóban ehessem meg, nem vagyok hajlandó rohanni, így ha erre nincs időm inkább elcsomagolom és elviszem magammal, útközben elmajszolom.
A sós reggelik közül az egyik kedvencem a Szafi 30 g ch-t tartalmazó világos kenyérlisztből készített zsemle sonkával és sok zöldséggel, néha egy főtt tojás is becsúszik mellé, vagy amikor meleg reggelit készítek, akkor fokhagymás vajas spárga mellé egy tükörtojást és finom sonkákat választottam és sok friss zöldséget ettem még mellé. (ez a sprága őrület egészen új nálam, Tibi is még barátkozik vele, őt egyelőre nem nyerte meg)
Amikor édes reggelit kívánok, akkor gyakran választom a zabkását, a zabpelyhet leforrázom, pár percig állni hagyom, teszek mellé egy kevés Szafi barna rizscsíra fehérjét és mandulatejet, édesíteni is szoktam sztíviás eritrittel. A harmadik kedvencem pedig a barna rizslisztes gofri, ami hihetetlen, de a reggeli rohanásban is elkészül időben. Mekkora királyság már félkómásan az ágyban arra gondolni, hogy ha kivonszolom magam a konyháig, egészen egyszerűen el fog készülni ez a gofri.


Ebéd
Ebédre hétköznap a munkahelyemhez közeli étteremben eszem, ahol néha szokott lenni barna rizs, bulgur, vagy például köles, ezen kívül gyakran viszek magammal köretet, ezzel egészítem ki a husi + saláta ebédemet. Néhány kedvencem az utóbbi időből a bulgurrizottó, amit azóta számtalan verzióban készítettem már el, a gombapaprikás zabnokedlivel, vagy például az édesburgonya gnocchi paradicsomosan is nagy kedvenc. A töltött paprika családi receptünket IR-esítettem, hát ez valami csoda
Egyébként a lisztes tésztás dolgok se túl gyakoriak, mostanában a bulgur és rizsfélék lettek a kedvenceim.
A bárányköfte bulgursalátával pedig a nyár slágere lehet, egyszerűen nem találok rá szavakat.