Karácsonyi menü extrákkal

  • 2017.12.23.
  • 3

Elkészült végre az ünnepi menüterv, vagyis az, hogy mik lesznek már rég körvonalazódtak, de most jutottam el odáig, hogy véglegesítsük egyrészt, másrészt már a megvalósítás is elkezdődött.
Bevezetésként annyit mondanék, hogy én még soha nem főztem karácsonykor. Sütiket ugye mindig csináltam, de a karácsonyi ebédek és vacsorák soha nem nálunk voltak. Tehát idén először nálunk lesz a Szenteste, Tibi családja jön hozzánk.
A család alapvetően húsos beállítottságú, szeretjük a klasszikus fogásokat, de egy-két különlegesség azért mindig bekúszik és sikere szokott lenni.
A fogásoknál igyekeztem figyelni arra, hogy kiadós legyen, de aki diétásabban étkezik, az is találjon finomságokat.
Érkezéskor saját készítésű cukormentes Baileys-el valamint házi kókusztejből készített likőrrel fogadjuk a vendégeket. 

Hogy legyen ami felszívja a likőröket hideg előétellel készülünk, melyek a Gyulai jóvóoltából szarvas kolbász, szarvas szalámi, valamint marha szalámi falatkák lesznek. Mutatok egy korábbi előételt, most nem teljesen így fog kinézni, majd mutatom a képeket. Ez a korábbi szarvaskolbászos poszt volt, itt nézheted meg.


Meleg előétellel folytatjuk, amennyiben lesz kapacitásom a holnapi napba ezt is valamikor megcsinálni. Szaloncukor tortellini lesz. Még pedig úgy fog kinézni, mint a lenti képen, csak akkor levesbetétet csináltam, ezúttal füstölt makréla krémmel töltöm meg és fokhagymás fűszervajban forgatom meg.

Ezt követően a levesek jönnek majd, ami halászlé lesz, ezt apósom készíti, Ő a passzírozott, tiszai típusú verziót készíti, amiben haltej és ikra is szokott lenni.
Én pedig borlevest készítek, régen a Mama karácsonykor mindig ilyen levest készített. Ő gyűszű fánkkal kínálta, én most a levesbetétet fahéjas tojáshabra cserélem. Ezt a receptet készítem és a kép is innen van.

Főételnek parajos töltött pisztráng lesz, valamint juhtúrós krémmel töltött sertéscombrolád, ezekről sajnos nincs receptem, improvizálni fogok. Keresek azért pár képet, hogy szerintem kb. hogy néz majd ki. 
Köreteknek hagymás tört burgonya (Tibi családjában a sztár köret), valamint grillezett zöldségek lesznek.
Kép: ottisfozblog.wordpress.com


kép: szemiramisz.blogspot.hu
Most pedig jöjjenek a desszertek:
A zserbót idén is én készítettem, már kb, 4 éve van így. A csokis tetejét pedig egy szuper kis mintával tettem karácsonyivá, az úgynevezett csokifóliával, vagy transzferfóliával, amiből ezúttal sikerült fenyőmintásat venni. A receptjét itt találod, idén annyit módosítottam, hogy a dió mennyiségét 50 dkg-ról 60 dkg-ra, míg a lekvár mennyiségét 650 g-ról 700 g-ra növeltem.
A transzferfólia miatt most elengedtem a ganache-al való leöntést, mert kitudja, lehet, hogya tejszínes cucc nem úgy működik a fóliánál. A csokit hihetetlenül jól sikerült temperálnom, gyönyörű ényes lett a teteje
 
A mákos guba szintén családi kedvenc, minden évben van, de