Szarvas kolbász katonák " Ínyenc falatkák

  • 2017.12.10.
  • 8

Idén nálunk lesz a Szenteste vacsora, így már javában azon pörgök, hogy mi legyen majd a menü. 
Sok ötletem van már előételnek, levesnek, főételnek és desszertnek is. Lesznek klasszikusok az biztos, de nem én lennék, ha nem találnék ki valami extra újdonságot. Nehezíti a feladatomat, hogy kb. ahányan vagyunk annyiféleképpen eszünk. Én ugyebár az IR-es szénhidrátdiéta alapelvei szerint, de gondolnom kell a szigorúan szénhidrátszegény módon étkezőkre és azért van, aki nem diétázik, Ő mindenből ehet majd. Most elsőként előételekben gondolkozom, mégpedig egy különlegesség indította be a fantáziámat.
Az előétel lényege számomra az, hogy apró falatkák legyenek, mellyel érkezés után,, egy üdvözlő ital után kínálom a vendégeket. Nem is feltétlen kell ennek az asztalnál, ültetve történnie, a kanapén ülve is el lehet csipegetni a falatkákat. Amennyiben csúszásban vagyok egy kicsit, akkor is remekül jön és az alatt a 15 -20 perc alatt a menü többi része is elkészül.
Idén a Gyulai Hús szarvas- és marha szalámi- és kolbászkülönlegességeivel kezdem.

Nézzük is először mit tud ez a Gyulai szarvas kolbász? 
Rendkívül szimpatikus, hogy az összetevők között az első a szarvas színhús – öröm a köbön gondoltam. Van még benne szalonna, só, fűszerek is természetesen, hagyományos szárításos érleléssel készült.
100 g késztermék 105 g szarvas színhús és 44 g szalonna felhasználásával készült. 
A csomagoláson ígért “extra csípős” jelző miatt én nem is mertem megkóstolni, nem nagyon bírom az ilyesmit, így inkább a fiúknak kitalált előételnek szántam, nekünk lányoknak meg mást találtam ki. A fiúk bánatára és a lányok örömére azonban kiderült, hogy épp, hogy csak csípős. Sőt, még a pokolian csípős hegyes erős paprikából se sikerült erőset választani.
Most akkor jöjjön, hogy mit és hogyan csináltam, nem egy bonyolult recept, inkább csak összeszerelésről van szó. Körözöttből volt egy kevés, amit tegnapról maradt, így még könnyebb dolgom volt ezúttal.
Amúgy ha tovább egyszerűsítenéd a dolgod, a Nádudvarinak van finom kész körözöttje, azt bátran javaslom. 
Hozzávalók: 
1 csomag Gyulai szarvaskolbász (70 g)
10-15 db pogácsa (én készen vettem, de egyébként így tudsz remek egészséges pogácsát készíteni)
250 g túró
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
50 g vaj, vagy tejföl
Fűszerek ízlés szerint: őrölt kömény, őrölt bors, fűszerpaprika, só

Diszítéshez:
lila hagyma
hegyes erős paprika

A körözötthöz a hagymákat apróra vágom, a túrót áttöröm és összedolgozom a hagymákkal és a puha vajjal. Lehet tejföllel is készíteni aki inkább úgy szereti. Végül fűszerezem.
A körözöttet betöltöm a pogácsába, nem túl sokat, ne vigye el az ízt, mert akkor a kolbász nem érvényesül. Paprikával és lilahagymával díszítem.

Nagy sikere volt, a főkóstolóknak is nagyon ízlett, így talán visszaköszön majd  egy későbbi előételben is.