Epres sajttorta decemberben " Okos szénhidrátokkal!!!

  • 2017.12.02.
  • 0

Nincs eperszezon, de azért ha az emberre rájön az epres sajttorta ehetnék, akkor egy kis kompromisszummal megoldható a dolog. Hát én így jártam és mivel még a következő eper szezonig elég sokat kellene várni, a kis kompromisszum mellett döntöttem, fagyasztott epret használtam. El kell mondanom, hogy a friss eper illat, amiben így is részem lehetett nagyon szuper volt, a tortának pedig óriási sikere lett.
Ez a hatodik sajttorta recept a blogon, az alaprecept mindig ugyanaz, de azért annyit változtatok rajtuk, hogy nem is lehetne őket összehasonlítani. A túrós sütik között az összes sajttorta receptjét megtalálod itt. 
Az első még a cukormentes életem előtt készült, azóta pedig az édesítőt és a kekszet is cukormentes-, lassan felszívódó okos szénhidrátokra cseréltem. Mit értek én ezalatt? Azok a szénhidrátok okosak számomra, melyek lassan szívódnak fel, lehetnek gabonák, zöldségek, gyümölcsök is. Vannak bizonyos gyorsan felszívódó szénhidrátok is, melyeket kedvelek, ezek bizonyos gyümölcsök és zöldségek, melyekben ilyen típusú szénhidrátok vannak. Itt olvashatsz erről bővebben.
A csokidekort a torta körül, csokikerítésnek, vagy csokicsipkének hívják. Szerintem szuper menőn néz ki, a Sweet and Crazy blogon láttam több receptet is, például itt részletes leírást találsz, de a lényeget én is leírom a lejjebb.

Hozzávalóka tésztához:
140 g kekszmorzsa (Gullon cukormentes zabkekszet használtam)
125 g olvasztott vaj
a krémhez:
375 g túró
750 g natúr sajtkrém
2 ek. liszt
5 tojás
1,5 dl tej
1,5 tk vanília kivonat
150 g cukornak megfelelő édesítőszer (én természetes édesítőszert, eritritet használtam)
1 citrom héja és fél citrom leve
Díszítéshez:
400 g eper (most fagyasztott)
2 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
fél citrom leve
7 g zselatin (tasakon lévő leírás szerint elkészítve)
kb. 100 g magas kakaótartalmú csoki
egy darabka sütőpapír, vagy kicsi original zacskó
sütőpapír a csokikerítéshez

Elkészítése:A kekszmorzsával összekeverem a vajat, és egy 23 cm átmérőjű csatos tortaformába nyomkodom, hűtőbe teszem visszahűlni. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A töltelékhez a túrót simára keverem, majd hozzáadom a sajtkrémet és a többi hozzávalót is. Addig keverem, amíg teljesen homogén nem lesz. Gyorsítás kedvéért ilyenkor bevetem a rúdmixert, amúgy nálam ez a szuper eszköz mindig kéznél van, mert nagyon sok mindenhez használom. A krémet a tésztára töltöm, majd kb. 40 perc alatt a sütőben készre sütöm. Miután a sütőt lezártam, fél órát pihentetem még.Az öntethez az epret az édesítőszerrel rúdmixerrel összetöröm és hozzáadom a vízben feloldott zselatint. Ezután mehet bele a citrom leve is. (sajnos én ezt elfelejtettem, ezért nincs olyan szép intenzív piros színe).
A csokikerítés dekor készítéseA csokit óvatosan megolvasztom, majd a sütőpapírból vágok egy derékszögű háromszöget. A derékszöggel szemközti egyik saroknál az ujjamra csavarom a papírt úgy, hogy a derékszögnél egy zárt csúcs jöjjön létre. Ez lesz a tölcsér csúcsa, majd rátekerem a többi részt. Hogy ne csúszkáljon érdemes egy kis darab celluxszal megragasztani. Mindezt megspórolhatod, ha egy kész tasakot használsz.
Az olvasztott csokit a tölcsérbe töltöm, majd lezárom és a hegyét óvatosan levágom. Először kisebb lyukat vágj, abból még mindig lehet nagyobbat csinálni.
A sütőpapírból egy hosszú csíkra lesz szükség, melynek a hossza megegyezik a torta kerületével (2 x r x pi), magassága pedig a torta magassága, esetleg egy kicsit magasabb.
Szóval jön most egy kis matek: a kör kerületét úgy számoljuk ki, hogy vesszük a sugarát 2x, majd megszorozzuk a bűvös Pí értékével (3,14). Ha te is 23 cm-es tortaformát használtál, ahogy a receptben írtam, akkor egy 72,22 cm-es csíkra lesz szükséged. A papír csík magasságánál pedig a torta magasságát vedd, mivel én most egy kicsit magasabbra készítettem ezt a tortát, ez most nálam 5 cm lett.
Az olvasztott csokiból tetszőleges dekort készítek a sütőpapírcsíkra. A csokikerítés készítéséhez itt egy jó videó is. Addig kell várni a csokit száradni a papíron, míg annyira megdermed, hogy már nem kenődik, ha hozzáérsz nem ragad az ujjadra, de nem tovább, mert utána már meg is keményedik és akkor már nem tudod a torta oldalára simítani. Ez a folyamat kb. 20 percet vesz igénybe, de attól is függ, hogy mennyire vastagon nyomtad a csokit.A csokidíszes sütőpapírt a torta oldalára simítom, majd óvatosan eltávolítom és már kész is.