Fűszeres-sütőtökös mascarpone krém " 15 perc és kész!

  • 2017.10.29.
  • 0

A sütőtökös finomságok listáját gyarapítom a most következő gyors pohárdesszerttel. Nem viccelek, tényleg nagyon gyors ez a pohárkrém, úgy kb. 15 perc lehetett az elkészítése, de abban akkor már a tálalás is benne van. Az elkészítés gyorsasága annak is köszönhető, hogy találtam üveges kockázott sütőtököt. Ez egy remek lehetőség az ilyen esetekre, hiszen időt spórolok azzal, hogy már konyhakész alapanyagot vettem és mivel csak két evőkanál sütőtök pürére volt szükségem, nem kellett egy egész sütőtököt megvennem. Ebből is maradt egy kevés, de így megfőve eláll a hűtőben pár napig, így felhasználhatod egy újabb adag pohárkrémhez vagy más sütőtökös recepthez is, vagy akár le is fagyaszthatod.
A mézeskalácsfűszer és sütőtök kombó az egyik kedvencem ebben az őszi időszakban. 

Hozzávalók 2 adaghoz:
250 g mascarpone (laktózmenteset használtam, ezzel is működött)
1 tojásfehérje
2 evőkanál sztíviás eritrit édesítőszer
1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott teáskanál fahéj
2 nagy evőkanál sütőtökpüré
4 evőkanál kekszmorzsa (ami éppen van otthon, én Korpovitot használtam)

Elkészítése:
A sütőtökkel kezdek, mert a főzés miatt ehhez szükséges a legtöbb idő. Egyébként sütni szoktam a sütőtököt, de ebben az esetben a főzés gyorsabb megoldás volt. A sütőtök cukros lében áll, ezt leöntöm róla, majd vízben felteszem főni, kb. 8 percre van szükség. Miután puhára főtt leszűröm és pürésítem, majd langyosra hagyom hűlni.
A tojás fehérjét az édesítővel habbá verem, a mascarponét a mézeskalács fűszerkeverékkel összekeverem, majd hozzáadom a sütőtök pürét. A tojáshabot óvatos mozdulatokkal a krémbe keverem.
Következik a tálalás, a poharak aljában eloszlatom a kekszmorzsát, majd ráadagolom a krém felét. Ezután fahéjjal beszórom a teljes felületét. A képen is látszik a fahéj réteg. Ezután jön a krém többi része, majd egy kevés fűszerrel megszóróm a tetejét. Én ide mézeskalács fűszer keveréket tettem, de használhatsz fahéjat is.