Fokhagymakrémleves zablángossal

  • 2017.10.02.
  • 8

Először azt fontos tisztázni, hogy miért készítettem egy szinte nyárias vasárnapi napon forró fokhagyma krémlevest? Hát amiatt, mert a Férj azzal ébresztett, hogy Ő lázas beteg, náthás és hol talál gyógyszert. Gyorsan kiderült, hogy szerencsére láz nincs, még talán hőemelkedés se, de azért elég lerobbantan érzi magát. A vasárnapra tervezett világmegváltó túrázásunk akkor ezennel lefújva, átváltok betegápoló üzemmódra. Azért jó a fokhagymakrémleves, mert garantált a siker, van itthon hozzá minden és nem is tart olyan sokáig elkészíteni.
Na de olyan szomorú lennek, ha még valami rendes feltét se lenne azon a levesen, így hát beugrott, hogy egyszer valahol láttam egy remek ötletet, hogy lángossal kínálták. Ha meg lángos, akkor legyen olyan, amit én is maximumra értékelek, mondjuk zablisztes.
Így jött össze ez a két dolog. Utólag már látom, hogy az időtakarékos levesen megspórolt idő a lángosra ment el. Amúgy nem annyira extrán sok idő, hiába kell egy órát keleszteni, mert nem kell ott állni mellette. Meg a lángosra is teszünk fokhagymát, ami újabb egészséges pont a fogásban.
Ez a bögrés kép készült először, azért, mert így ágyban is iható.

Aztán arra gondoltam, hogy kellene egy másik kép is, valami extrább. Mivel mi a krémleveseket ilyen és ehhez hasonló kis tálkákból szoktuk enni, akkor ezt választottam. Gondolom, hogy a kép láttán, majd minden vállalkozó szellemű szakács elkezd majd bűvészkedni a lángossal a késsel és a tálka levessel, miközben a család többi tagja várja, hogy végre ehessen. Nálunk amúgy ez így szokott történni. Én nem szeretem, amikor a levesben ázott pirítós, kruton, vagy akármi szétázik és úszkál benne, így nem tesszük bele, hanem mellé harapjuk. Mondjuk ezt a lángost gondolom senkinek nem jutna eszébe belepottyantani a levesbe.

Hozzávalók a leveshez  4 főre
1 fej fokhagyma
1 liter zöldség alaplé (vagy leveskocka alappal helyettesíthető)
2 dl tejszín
1 evőkanál zabliszt
só, bors ízlés szerint

Hozzávalók a lángoshoz:
125 g finomliszt
125 g zabliszt (vagy más teljes kiőrlésű liszt)
125 g friss élesztő
2 dl langyos víz
1/4 dl olaj (kb. 3-4 evőkanál)
1 teáskanál só
1 ek. búzasikér
olaj a sütéshez
lángos feltétnek
100 g sajt
2 dl tejöl
1 gerezd fokhagyma

A lángoshoz az élesztőt belemorzsolom a meleg, de nem forró vízbe, majd a többi alapanyaghoz keverem és tésztát dagasztok vele. Én géppel kevertem, mert nem volt kedvem össze-vissza kenni magam. Fóliába csomagolva kelesztem egy órán keresztül, kétszeresére kell dagadnia. Majd újra átkeverem. 
A leveshez a fokhagymát gerezdekre szedem, majd a felét 160 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. Ez azért kell, mert így puha lesz, fokhagyma ízt ad a levesnek, de kevésbé lesz intenzív. A fokhagyma másik felét áttöröm és olajon megfuttatom, majd hozzáadom az alaplevet, a sült fokhagymát összetörve és összefőzöm. Sózom, borsozom, majd egy kevés liszttel besűrítem. Hozzáöntöm a tejszínt és összeforralom. Egy kis turmixolással rá lehet segíteni, hogy teljesen homogén legyen.
A lángoshoz felteszem melegíteni az olajat, bő olajban sütésről van sző, így kis lábos esetén fél liter, nagyobb esetén 1 liter olajra van szükség.
Én gumikesztyűt húztam (én sokszor a tésztákat is ezzel gyúrom, elvileg egyszer használatos, de sokszor lehet használni), amit folyamatosan olajoztam és így nagyobb szilva méretű gombócot formáztam, kézzel ellapítottam, majd mehet a forró olajba. Egy kisebb lábosban sütöttem, így egyszerre mindig csak egy sült benne. Fontos, hogy az olajnak sisteregnie kell, amikor belerakod, de ne legyen túl forró, akkor nagy tésztahólyagok lesznek. Közepes, vagy annál kicsit magasabb lángon való sütés a javasolt.
Tehát kézzel a levegőben formázom, nem deszkán való nyújtásról van szó. Azért kesztyűben csináltam, mert egyszerűbb tisztítani, az olajozás pedig azért kell, hogy a tészta ne ragadjon a kezedhez.
A sajtot lereszelem, a fokhagymát a tejfölbe nyomom, majd az asztalnál mindenki elkészítheti magának a saját összeállítását.  
Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)